Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”

R O M Â N I A
MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare
Medico-Militară Cantacuzino
              Comunicat de presa nr. 3
              Data: 18.10.2018
              Email: relpubcantacuzino@mapn.ro

Comemorarea profesorului doctor Victor Babes, la 92 de ani de la trecerea la cele veșnice

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, va lua parte vineri, 19 octombrie, începând cu ora 10.00, la ceremonia militară de comemorare a savantului Victor Babeş, care va avea loc la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, la împlinirea a 92 de ani de la trecerea la cele veșnice.

Activitatea, la care vor lua parte membri ai familiei profesorului Babeș, va cuprinde dezvelirea plăcii funerare a mormântului marelui savant român, refăcută prin grija Ministerului Apărării Naționale, un serviciu religios și o ceremonie de depunere de coroane de flori.

Jurnaliştii vor fi aşteptaţi vineri, 19 octombrie, între orele 09.00 şi 09.45, la sediul Institutului (Splaiul Independenţei nr. 103, sector 5, intrarea din strada B.P. Hasdeu).

Persoană de contact pentru detalii suplimentare: colonel Romeo Feraru, tel. 0724.221.837.

* * *

 

Victor Babeş (n. 28 iulie 1854, Viena, Austria – d. 19 octombrie 1926, Bucureşti) a fost medic, bacteriolog, profesor, membru al Academiei Române, fiind considerat printre fondatorii şcolii medicale româneşti moderne, în special în domeniul studiilor de microbiologie şi medicină experimentală.

Este cunoscut în istoria medicinii româneşti şi universale prin elaborarea, împreună cu profesorul francez Andre Victor Cornil, în anul 1885, a primului tratat de bacteriologie din lume Les bactéries et leurrôle dans l'anatomie et l'histologie pathologiques des maladies infectieuses, dar şi pentru o serie de descoperiri în microbiologie şi imunologie:

- a colaborat la punerea la punct a vaccinului antirabic descoperit de Louis Pasteur;

- a descoperit seroterapia în rabie şi difterie;

- a dezvoltat un test de diagnostic al rabiei împreună cu Adelchi Negri - testul Babeş-Negri;

 - a descoperit peste 50 de specii microbiene patogene;

- a descoperit o clasă nouă de paraziţi ce au fost clasificaţi în Genul Babesia;

 - a pus în evidenţă bacilul tuberculos în urina persoanelor bolnave;

- a studiat antagonismele microbiene, fiind unul dintre precursorii dezvoltării de antibiotice.

Pentru meritele sale deosebite în elaborarea a peste 1.000 de lucrări ştiinţifice, Victor Babeş a fost ales membru al Academiei Române şi al Academiei de Medicină din Paris și a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie civilă franceză, “Legiunea de Onoare,” în grad de ofiţer.

 

 

BIROUL RELAȚII PUBLICE