Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”

R O M Â N I A
MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare
Medico-Militară Cantacuzino
              Comunicat de presa nr. 5
              Data: 31.07.2019
              Email: relpubcantacuzino@mapn.ro

Interviul acordat de secretarul de stat Mihai Dan Chirică la Radio România Actualități

Realizator: Cu veşti bune începem această oră: Institutul Naţional Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, a demarat procesul de pregătire profesională a personalului de specialitate în perspectiva producerii vaccinului gripal. Echipa va fi coordonată de specialiștii institutului. O sută de posturi de cercetători, medici, biologi, biochimiști, farmaciști, ingineri și personal administrativ au fost scoase la concurs de institut de la începutul anului, un pas extrem de important. În ultimii nouă ani, instituția a trecut printr-o perioadă dificilă, pierderea resurselor umane specializate și degradarea celor materiale. Perioada a culminat în 2015 cu pierderea autorizațiilor de vaccinuri și a unor drepturi de proprietate intelectuală pentru diverse alte produse. Măsurile luate în ultima perioadă au fost comunicate de către secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Mihai Dan Chirică, colegei noastre Ruxandra Săraru, într-un interviu acordat în această după-amiază.
*
Reporter: Domnule secretar de stat, bine aţi venit la ROMÂNIA ACTUALITĂŢI!
Mihai Dan Chirică: Vă mulţumesc, doamna Săraru.
 
Reporter: Dle secretar de stat, de ce a trecut Institutul Cantacuzino la Ministerul Apărării Naţionale? Să rememorăm.
Mihai Dan Chirică: Institutul Cantacuzino face parte din patrimoniul ştiinţific şi medical al României, de fapt, face parte din patrimoniul naţional. Vorbind despre o instituție de interes strategic, aceasta a fost și menirea sa când s-a înființat, în anul 1921, și așa și trebuie să rămână, în ciuda tuturor dificultăților pe care le-a traversat. Aici, aș dori să precizez faptul că, începând cu anul 2010, Institutul a trecut printr-o perioadă dificilă: pierderea resurselor umane specializate și degradarea capabilităților materiale. Acestea au culminat în anul 2015 cu pierderea autorizațiilor pentru producerea de vaccin, precum și a unor drepturi de proprietate intelectuală pentru diverse alte produse. Evaluarea la nivel guvernamental a arătat că este necesar un complex de măsuri riguroase pentru reluarea activității Institutului Cantacuzino, de asemenea, un control managerial cât mai strict, dublat de o finanțare adecvată. Aceasta a fost motivația esențială pentru care revitalizarea activităților de producție este o măsură cuprinsă chiar în programul de guvernare și Institutul reprezintă o prioritate pentru Ministerul Apărării Naționale, iar departamentul pe care îl conduc are datoria de a face toate demersurile necesare pentru revitalizarea acestei resurse naționale. Vorbim despre o misiune delicată și complicată, în același timp. Importanța Institutului este strategică, deoarece în cazul unor epidemii, Institutul Cantacuzino trebuie să aibă infrastructura, dar și forța necesară pentru apărarea stării de sănătate a românilor. Imaginați-vă, vă rog, cum ar fi ca România să se așeze la coadă alături de alte țări care nu au capacitatea de a produce singure vaccinurile în cazul unei situații de catastrofă epidemiologică. De aceea, procesul revitalizării Institutului Cantacuzino trebuie să fie ireversibil, oricât de complicat ar fi drumul și oricâte piedici ar apărea. Românii trebuie să beneficieze de produsele savanților și cercetătorilor români. Pentru Ministerul Apărării Naționale, dar și pentru mine personal, este o uriașă responsabilitate, dar și o misiune de credință care mă onorează.
 
Reporter: Domnule secretar de stat, ce s-a făcut concret de la preluarea institutului de către Ministerul Apărării Naționale? Că vă ştiu un om corect şi concret.
Mihai Dan Chirică: Ministerul Apărării Naționale a preluat Institutul în luna decembrie 2017. Totodată, a fost făcut un audit public intern la nivelul acestuia, iar principalele probleme identificate au fost deficitul de personal, lipsa de investiții în infrastructura de producție și echipamente medicale și plecarea masivă a angajaților. În aceste condiții, pot să vă spun că Institutul Cantacuzino nu mai putea să funcționeze. Am identificat patru direcții strategice de acțiune, care au fost introduse în documente programatice, aprobate de către ministrul Gabriel Leş. Aş dori să vi le precizez, pentru că sunt foarte importante, în viziunea noastră, respectiv operaționalizarea infrastructurii de producție, demararea procesului pentru achiziția de echipamente medicale moderne, care să corespundă noilor cerinţe în producţia de medicamente, precum și identificarea oportunităților de cercetare internă care să conducă la reluarea activității de producție. Important de menționat este faptul că am instituit și aplicat întregul cadru legal necesar conducerii administrative și științifice a institutului, implicit, și regulamentele de organizare și funcționare aferente. Astfel, a fost completat și numit noul Consiliu de administrație, care poate să ia decizii adecvate pentru Cantacuzino, dar și Consiliul științific al acestuia. Totodată, au fost demarate proceduri de achiziție pe toate zonele de dezvoltare, pe care le-am precizat anterior. O parte importantă a acestora sunt deja contractate și sunt în implementare. De menționat că M.Ap.N. a alocat peste 40 de milioane de lei doar în anul 2019.
 
Reporter: Iată, o sumă importantă. Ce v-aţi propus să faceţi în acest an? Obiectivele pe care vi le-aţi propus, perspectivele pe care vreţi să le deschideți pentru acest institut și pentru sănătatea populației, pentru că acesta este scopul Institutului şi al dumneavoastră personal și al Ministerului Apărări Naționale, să ne apărați și de epidemii - de asta l-aţi preluat.
Mihai Dan Chirică: Aşa este. De când am preluat funcţia de secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, consider că s-au făcut paşi importanţi. În primul rând, am demarat procedurile de ocupare, prin concurs, a peste 100 de posturi de cercetători, medici, biologi, biochimiști, farmacişti și ingineri în cadrul Institutului Cantacuzino. Măsurile concrete, adoptate până în prezent de conducerea instituției, s-au materializat, în primul rând, printr-o creştere semnificativă a producţiei de SOD Natural, cel mai cunoscut antioxidant și imunostimulator românesc, realizat în exclusivitate de specialiști din cadrul Institutului Cantacuzino. Pot să vă spun că numai în primele cinci luni ale acestui an, vânzările de SOD Natural au depășit totalul vânzărilor din anul 2018. Pot să vă spun că am vândut peste 13.500 de cutii, adică 135.000 de fiole.
 
Reporter: Mai avem?
Mihai Dan Chirică: Avem. Şi aici vă dau o informaţie în premieră: avem un stoc de 14 tone de orz, ce va fi prelucrat, iar începând cu luna septembrie, vom putea să reluăm producția.
 
Reporter: Deci să îl distribuim apoi către populaţie.
Mihai Dan Chirică: Către populaţie. Exact.
 
Reporter: Deci SOD-ul Natural există şi va fi distribuit după septembrie, mai târziu, către populaţie.
Mihai Dan Chirică: Vă promit acest lucru.
Reporter: Vă mulţumesc.
Mihai Dan Chirică: Totodată, am iniţiat discuții cu Agenția Națională a Medicamentului în vederea stabilirii condițiilor pentru perspectiva reautorizării unei viitoare producții de vaccinuri. Nu ştiu dacă aţi văzut comunicatul ministerului.
Reporter: De aceea am şi venit la dumneavoastră.
Mihai Dan Chirică: Am ţinut să comunicăm românilor că am început pregătirea personalului pentru producția de vaccin gripal, iar procesul de instruire continuă până la atingerea nivelului de performanță. Avem nevoie de operatori perfecționaţi la standardele europene în domeniu, dar nu putem să omitem și respectarea normelor de siguranță și calitate, care sunt vitale în realizarea acestui produs biologic de mare importanță pentru sănătatea publică. La finalul acestui proces de instruire, operatorii Institutului vor putea trece la realizarea primelor loturi experimentale, necomerciale, de vaccin gripal.
 
Reporter: Aş vrea să vă mai întreb un singur lucru: autovaccinul se mai produce?
Mihai Dan Chirică: Autovaccinul se produce. Pot să vă spun că secţia de autovaccin este în renovare. Se investeşte în ea.
 
Reporter: Deci încă o veste foarte bună. În finalul acestui interviu, haideţi să reiterăm populaţiei de ce e considerat Institutul strategic şi de ce trebuie să ţinem, cum spun eu, olteneşte, cu dinţii să îl avem aici, în ţară, în funcţionare perfectă?
Mihai Dan Chirică: Dna Săraru, toate demersurile despre care v-am vorbit au un scop de importanţă strategică. Asigurarea independenţei României în situaţie de risc epidemiologic. Rolul Institutului este fundamental în ceea ce privește eliminarea vulnerabilităților în materie de sănătate publică. Vorbim despre siguranța medicală a României, nu despre alt domeniu, și utilizarea în domeniul de cercetare și inovație a uneia dintre cele mai importante resurse ale țării noastre. O să vă spun că acest Institut Cantacuzino a devenit chiar un obiectiv personal, nu vă ascund acest lucru.
Reporter: Eu vă mulțumesc pentru participarea la acest interviu și, în final, dacă aveți de făcut un apel către alte autorități, sau nu?
Mihai Dan Chirică: Tot ceea ce pot să vă spun e faptul că dna prim-ministru Dăncilă știe și urmărește pas cu pas ceea ce se întâmplă la Cantacuzino și doresc să anunţ pe această cale că nu ne vom lăsa. Nu ne vom lăsa. Vom face tot ceea ce este necesar ca acest Institut să devină ceea ce a fost: unul de renume. Vă promit!
 
Reporter: Vă mulțumesc, vă urez succes şi, iată, un om care se încăpăţânează să creadă că România trebuie și poate să meargă mai departe.
Mihai Dan Chirică: Vă mulțumesc!

BIROUL RELAȚII PUBLICE