Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”

 
PROIECTUL PANDOMIC
Implementarea Planului de Pregătire pentru Pandemie folosind programele de Supraveghere Genomică Integrată
(Implementation of Pandemic Preparedness Plan using Integrated Genomic Surveillance Programs, PANDOMIC)
https://pandomic.eu/project/

         
 
     Participanți
     Consorțiu internațional format din Laboratorul Național de Sănătate din Luxemburg (LNS, coordonator proiect), Institutul Național de Sănătate Publică București (INSP) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino„ (IC, entitate afiliată INSP).
     Durata și finanțare
     24 luni (01/07/2023-30/06/2025)
     Cofinanțare a Uniunii Europene, Ministerului Sănătății și Ministerului Apărării Naționale.
     Scop
     PANDOMIC își propune să contribuie la consolidarea și extinderea capacității de a folosi tehnologia de secvențiere a întregului genom pentru a detecta cât mai precoce și a controla cât mai eficient evenimentele epidemiologice de amploare, generate de boli transmisibile. În baza unei expertize microbiologice cuprinzătoare, laboratoarele Epidemiologie Moleculară pentru Boli Transmisibile și Infecții Enterice Bacteriene din I.N.C.D.M.M. „Cantacuzino" contribuie la implementarea acestei tehnologii în supraveghere, împreună cu laboratoarele din sistemul de sănătate publică, promovând utilizarea unor aplicatii pentru cartografierea rezistenței la antibiotice a patogenilor umani implicați în toxiinfecții alimentare și detectarea rapidă a clonele multirezistente cu risc înalt de diseminare în populație.
     Obiective generale
  • Dezvoltarea infrastructurii existente de secvențiere a întregului genom (WGS) și extinderea acestei tehnologii  dincolo de aplicațiile pentru SARS-CoV-2;
  • Dezvoltarea de competențe în domeniul analizei bioinformatice;
  • Transformarea digitală a programelor de supraveghere genomică și a sistemului de raportare a acestora;
  • Crearea de parteneriate pentru a completa rețelele existente;
  • Crearea unui sistem de inventariere a probelor și linii directoare pentru distribuirea acestora în conformitate cu reglementările etice și legale naționale.