Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”

Resurse suplimentare

Protejați-vă casa

Traducere din https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/protect-home.html
Puteți planifica și lua decizii care vă vor proteja pe dumneavoastră și familia dumneavoastră în timpul unei izbucniri epidemice de COVID-19. Aflați ce puteți face pentru a vă pregăti casa și familia.
 
Pregătiți-vă casa
 Acest ghid provizoriu se bazează pe ceea ce este cunoscut în prezent despre afecțiunea provocată de Coronavirus 2019 (COVID-19). Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC, Atlanta, CA) va actualiza acest ghid provizoriu pe măsură ce informații suplimentare vor fi disponibile.
Scopul acestui ghid provizoriu este de a ajuta membrii unui spațiu locativ să se organizeze în contextul transmiterii comunitare a COVID-19 în Statele Unite. CDC încurajează membrii spațiilor locative să se pregătească pentru posibilitatea unei izbucniri epidemice de COVID-19 în comunitatea lor.
NB. Din recomandările CDC pentru USA, se pot extrage informaţii ce pot fi utile comunităţilor din ţara noastră.
Afecțiunea COVID-19 este cauzată de un nou tip de virus. Sunt multe necunoscute privind transmisibilitatea, gravitatea și alte caracteristici ale acestei afecțiuni. Obiectivul este de a facilita informarea tuturor cu privire la pregătirea adecvată pentru a răspunde acestei amenințări asupra sănătății publice.
 Informații prezentate în acest ghid
• Înainte de apariția  unei izbucniri epidemice de COVID-19:  Planificați
• În timpul unei izbucniri epidemice de COVID-19: Acționați
• După încheierea izbucnirii epidemice de COVID-19:  Urmăriți
• Resurse de pregătire
Înainte de apariția  unei izbucniri epidemice COVID-19 în comunitatea dumneavoastră: Planificați.
O izbucnire epidemică de COVID-19 poate persista mult timp în cadrul unei comunități. În funcție de gravitatea izbucnirii epidemice, autoritățile de sănătate publică pot recomanda acțiuni comunitare concepute pentru a menține starea de sănătate a populației, prin reducerea expunerii la COVID-19 și încetinirea răspândirii bolii. Autoritățile locale de sănătate publică pot face recomandări adaptate situației locale. Crearea unui plan al spațiului locativ vă poate ajuta să protejați vă sănătatea dumneavoastră și a tuturor membrilor familei în cazul unei izbucniri epidemice de COVID-19 în comunitate. Planul spațiului locativ trebuie să aibă la bază nevoile și rutină zilnică a membrilor familiei.
Creați un plan de acțiune al spațiului locativ
Discutați cu persoanele care trebuie să fie incluse în planul dumneavoastră. Întâlniți-vă cu membrii spațiului locativ, cu alte rude și prieteni pentru a discuta ce acțiuni trebuie întreprinse în cazul apariției unei izbucniri epidemice de COVID-19 în comunitatea dumneavoastră și care vor fi nevoile individuale.
NB. În condiţiile actuale întâlnirile pot avea loc doar on-line sau telefonic, conform dispoziţiilor date de autorităţile române.
Planificați modalitățile de îngrijire a persoanelor supuse unui risc ridicat de complicații severe. Există informații limitate despre categoriile expuse unui risc ridicat de complicații severe cauzate de COVID-19. Din datele disponibile de la pacienții cu COVID-19 și din datele obținute de la coronavirusuri înrudite (SARS-CoV și MERS-CoV) este posibil ca adulții în vârstă și persoanele care au condiții medicale cronice subiacente să fie expuse riscului de complicații mai severe. Datele preliminare sugerează că persoanele vârstnice sunt mai susceptibile unor forme agresive de COVID-19. Dacă dumneavoastră prezentați sau membrii spațiului locativ prezintă un risc ridicat de complicații ale COVID-19, este necesar să consultați furnizorul de servicii medicale în vederea obținerii mai multor informații privind monitorizarea stării dumneavoastră de sănătate pentru simptome sugestive de COVID-19. CDC vă recomandă acțiuni care să ajute la menținerea în stare de sănătate a persoanelor cu risc ridicat de complicații în cazul apariției unei izbucniri epidemice de COVID-19 în cadrul comunității dumneavoastră.
Cunoașteți-vă vecinii. Vorbiți cu vecinii despre planificarea de urgență. În cazul în care cartierul în care locuiți are un site web sau o pagină de socializare, luați în considerare înscrierea la acestea pentru a menține accesul la informații, resurse și o comunicare eficientă cu vecinii dumneavoastră.
Identificați organizațiile de ajutor umanitar din comunitatea dumneavoastră. Creați o listă de organizații locale pe care toți membrii spațiului locativ le pot contacta în cazul în care aveți nevoie de acces la informații, servicii medicale, asistență și resurse. Luați în considerare includerea organizațiilor care furnizează servicii de psihiatrie sau consiliere, alimente și alte consumabile.
Creați o listă a contactelor de urgență. Asigurați-vă de existența în spațiul locativ a unei liste actualizate de contacte de urgență ale membrilor familiei, prietenilor, vecinior, furnizorilor de servicii medicale, profesorilor, angajatorilor, departamentului local de sănătate publică și ale altor resurse comunitare.
 
Dezvoltați obiceiuri sănătoase și planificați acțiuni  ce pot fi desfășurate la domiciliu
Desfășurați acțiuni de prevenție în fiecare zi. Reamintiți-le tuturor celor din cadrul spațiului locativ importanța practicării de acțiuni preventive în fiecare zi care pot ajuta la prevenirea răspândirii bolilor respiratorii:
• Evitați contactul apropiat cu persoanele bolnave.
• Rămâneți acasă când sunteți bolnav, cu excepția cazurilor în care aveți nevoie de îngrijire medicală.
• Acoperiți-vă cu un șervețel atunci când tușiți și strănutați.
• Curățați zilnic suprafețele și obiectele atinse frecvent (de exemplu, mese, blaturi, întrerupătoare de lumină, clanțele ușilor și mânerele dulapurilor) folosind un detergent obișnuit de curățare casnică și apă.
  • Dacă suprafețele sunt murdare, acestea trebuie curățate folosind un detergent și apă înainte de a fi dezinfectate. Pentru dezinfectare, o listă de produse aprobate EPA/CBC (Environmental Protection Agency/American Chemistry Council Center for Biocide Chemistries), cu acțiune pe diferitele specii virale patogene, este disponibilă pe Novel Coronavirus (COVID-19) Fighting Productspdf iconexternal icon. Urmați întotdeauna instrucțiunile producătorului pentru toate produsele de curățare și dezinfectare.
• Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, în special după ce folosiți grupul sanitar, înainte de a mânca și după ce vă suflați nasul, tușiți sau strănutați. Dacă săpunul și apa nu sunt la îndemână, utilizați un produs igienizant care conține cel puțin 60% alcool. Spălați-vă întotdeauna mâinile cu apă și săpun dacă acestea sunt vizibil murdare.
Selectați o cameră din casa dumneavoastră care poate fi folosită pentru a izola membrii bolnavi ai spațiului locativ de cei sănătoși. Dacă este posibil, asigurați un grup sanitar separat pe care îl poate utiliza persoana bolnavă. Planificați asigurarea unui grad de curățenie în aceste încăperi, după cum este necesar, atunci când cineva este bolnav. Informați-vă despre cum puteți avea grijă acasă de o persoană cu COVID-19.
Fiți pregătiți pentru situația în care activitatea școlii copilului dumneavoastră sau a unității de îngrijire a copiilor este suspendată temporar
Informați-vă privind planul de operare în caz de urgență din cadrul școlii copilului dumneavostră sau a unității de îngrijire a copiilor. În timpul unei izbucniri epidemice de COVID-19 în cadrul comunității, autoritățile locale de sănătate publică pot recomanda suspendarea temporară a activităților școlare pentru a facilita încetinirea răspândirii afecțiunii. Autoritățile școlare pot, de asemenea, decide suspendarea activității unei școli în cazul absenteismului unui număr mare de elevi sau personal. Fiți conștient de necesitatea planului de educație continuă și a serviciilor sociale (cum ar fi programele de masă pentru elevi) în timpul suspendării activității școlare. În cazul în care copilul dumneavoastră urmează un colegiu sau o universitate, încurajați-l să învețe despre planul școlii în contexul unei izbucniri epidemice de COVID-19.
 
Planificați-vă pentru eventuale schimbări la locul de muncă
Informați-vă cu privire la planul angajatorului de operare în caz de urgență. Discutați despre politicile privind concediul medical și opțiunile de a lucra la distanță pentru angajații bolnavi sau cei care trebuie să rămână acasă pentru a avea grijă de membrii bolnavi ai familiei. Informați-vă despre modul în care întreprinderile și angajatorii pot întocmi un plan de pregătire și răspuns la COVID-19.
 
În timpul unei izbucniri epidemice de COVID-19 în cadrul comunității dumneavoastră: Acționați
În timpul unei izbucniri epidemice în cadrul comunității, protejați-vă pe dumneavoastră și pe cei din jur respectând următoarele măsuri:
• Rămâneți acasă și nu mergeți la locul de muncă, la școală și oricare alte activități atunci când sunteți bolnav cu simptome de COVID-19, care pot include febră, tuse și dificultăți respiratorii.
• Mențineți distanța față de cei care sunt bolnavi.
• Limitați contactul apropiat cu celalalte persoane cât mai mult posibil (aproximativ 2 metri).

Activați planul spațiului locativ
Rămâneți la curent cu situația locală privind COVID-19. Obțineți informații actualizate despre activitatea locală privind COVID-19 accesând comunicatele autorităților de sănătate publică. Fiți informați despre suspendarea temporară a activităților școlare din regiunea dumneavoastră, deoarece acest lucru poate afecta rutina zilnică a activităților din spațiul locativ.
Rămâneți acasă dacă sunteți bolnav. Rămâneți acasă dacă prezentați simptome sugestive de COVID-19. Dacă un membru al spațiului dumneavoastră locativ este bolnav, nu mergeți la școală și nici la locul de muncă pentru a evita răspândirea COVID-19 altor persoane.
• În cazul în care copiii dumneavoastră se află sub grija altor persoane, îndemnați îngrijitorii acestora să urmărească eventualele simptome ale COVID-19.
Continuați să desfășurați acțiuni de prevenție în fiecare zi. Acoperiți-vă atunci când tușiți și strănutați cu un șervțel și spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Dacă săpunul și apa nu sunt disponibile, utilizați un produs igienizant care conține 60% alcool. Curățați zilnic suprafețele și obiectele atinse frecvent folosind un detergent de uz casnic și apă.
Utilizați camera și grupul sanitar separat pregătite anterior pentru membrii bolnavi ai spațiului locativ (dacă este posibil). Informați-vă despre cum puteți avea grijă acasă de o persoană cu COVID-19. Evitați utilizarea în comun a articolelor personale, cum ar fi mâncarea și băuturile. Asigurați pe cât posibil membrului bolnav al spațiului locativ măști faciale de protecție curate, de unică folosință, pentru a le folosi în interiorul spațiului locativ, ajutând astfel la prevenirea răspândirii COVID-19 altor persoane. Curățați camera și grupul sanitar al persoanei bolnave, după cum este necesar, evitând contactul inutil cu persoana bolnavă.
• Dacă suprafețele sunt murdare, acestea trebuie curățate folosind un detergent și apă înainte de a fi dezinfectate. . Pentru dezinfectare, o listă de produse aprobate EPA/CBC (Environmental Protection Agency/American Chemistry Council Center for Biocide Chemistries), cu acțiune pe diferitele specii virale patogene, este disponibilă pe Novel Coronavirus (COVID-19) Fighting Productspdf iconexternal icon. Urmați întotdeauna instrucțiunile producătorului pentru toate produsele de curățare și dezinfectare.
Păstrați legătura cu alte persoane prin telefon sau e-mail. În cazul în care locuiți singur și vă îmbolnăviți în cursul unei izbucniri epidemice de COVID-19, este posibil să aveți nevoie de ajutor. Dacă aveți o afecțiune medicală cronică și locuiți singur, este recomandat ca familia, prietenii și furnizorii de servicii medicale să vă verifice periodic pe parcursul unei izbucniri epidemice. Păstrați legătura cu membrii familiei și prietenii care au afecțiuni medicale cronice.
Aveți grijă de sănătatea emoțională a membrilor familiei. Izbucnirile epidemice pot fi stresante pentru adulți și copii. Copiii răspund diferit la situații stresante comparativ cu adulții. Vorbiți cu copiii dumneavoastră despre izbucnirea epidemică, mențineți calmul și asigurați-i că sunt în siguranță.
Informați-vă locul de muncă de necesitatea schimbării programul obișnuit de lucru
Notificați-vă cât mai curând posibil locul de muncă de schimbările apărute în programul de lucru. Solicitați posibilitatea de a lucra de acasă sau a beneficia de concediu dacă dumneavoastră sau cineva din spațiul dumneavoastră locativ se îmbolnăvește de simptome sugestive de COVID-19 sau dacă școala la care este alocat copilul dumneavoastră are activitatea suspendată temporar.
Respectați următorii pași pentru a vă proteja copiii în timpul unei izbucniri epidemice 
În cazul în care copilul/copiii dumneavoastră se îmbolnăvesc de COVID-19, anunțați unitatea de îngrijire a copilului sau școala la care sunt alocați. Discutați cu profesorii despre sarcinile și activitățile pe care copiii le pot efectua acasă pentru a menține ritmul cu nivelul școlar. 
Urmăriți supendarea activității școlare în comunitatea dumneavoastră. Informați-vă din surse media locale care raportează suspendarea activităților școlare. În cazul în care școlile sunt suspendate temporar, puteți folosi metode alternative de îngrijire a copiilor. 
Descurajați copiii și adolescenții să se adune în alte locuri publice în timpul suspendării activităților școlare pentru a ajuta la încetinirea răspândirii COVID-19 în comunitate.
 
După terminarea izbucnirii epidemice de COVID-19 în cadrul comunității: Urmăriți
Fiți conștienți de faptul că o izbucnire epidemică de COVID-19 poate persista mai mult timp. Impactul asupra indivizilor, spațiilor locative și comunităților poate fi semnificativ. Atunci când autoritățile locale de sănătate publică stabilesc terminarea izbucnirii epidemice, alocați timp pentru îmbunătățirea planului spațiului locativ. Pe măsură ce autoritățile locale de sănătate publică continuă planificările pentru izbucnirile epidemice de COVID-19 și alte afecțiuni, fiecare individ joacă, de asemenea, un rol important în eforturile de planificare în curs.
Evaluați eficiența planului de acțiune al spațiului locativ
Discutați și notați lecțiile învățate. Au fost acțiunile de pregătire pentru COVID-19 întreprinse de dumneavoastră eficiente la domiciliu, școală și locul de muncă? Discutați despre problemele identificate în planul dumneavoastră și despre solutiile eficiente. Identificați resursele suplimentare necesare pentru dumneavoastră și pentru spațiul locativ.
Participați la discuțiile comunitare privind planificarea de urgență. Transmiteți altor persoane despre acțiunile de pregătire care au funcționat pentru dumneavoastră și pentru spațiul locativ. Asigurați liniile de comunicare cu comunitatea din care faceți parte (de exemplu, social media și liste de e-mail). Promovați importanța practicării unor obiceiuri sănătoase.
Continuați să desfășurați acțiuni de prevenție în fiecare zi. Rămâneți acasă atunci când sunteți bolnav; acoperiți-vă cu un șervețel atunci când tușiți și strănutați; spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun; curățați zilnic suprafețele și obiectele atinse frecvent.
Aveți grijă de sănătatea emoțională a membrilor familiei. Faceți timp să vă relaxați și să vă reamintiți că impactul emoțional negativ puternic se va estompa. Faceți pauze de la vizionarea, citirea sau ascultarea știrilor despre COVID-19. Apropiați-vă de familie și prieteni.
Ajutați-vă copilul/copiii să facă față după izbucnirea epidemicăOferiți-le copiilor oportunități de a vorbi despre situația prin care au trecut și opinia lor despre aceasta. Încurajați-i să împărtășească îngrijorări și să adreseze întrebări. Deoarece părinții, profesorii și alți adulți observă copiii în diferite situații, este important ca aceștia să coopereze pentru a împărtăși informații despre modul în care fiecare copil se readaptează după o izbucnire epidemică.
 
 Curățarea și dezinfectarea
Recomandări provizorii pentru gospodăriile americane cu pentru persoanele suspectate / confirmate cu COVID-19
Cuprins
  • Background
  •  Scop
  •  Recomandări generale pentru curățarea și dezinfectarea de rutină a gospodăriilor
  •  Curățarea și dezinfectarea gospodăriilor cu persoane izolate în îngrijirea la domiciliu
  •  Cum se curăță și se dezinfectează
  •  Igiena mâinilor și alte măsuri preventive
  •  Alte considerente
Background
Deși sunt multe de învățat despre noul coronavirus care provoacă boala coronavirusului 2019 (COVID-19), pe baza a ceea ce se știe în prezent despre noul coronavirus și alte coronavirusuri similare care provoacă SARS și MERS, răspândirea se realizeză cel mai frecvent printre contactele apropiate (la aproximativ 6 metri) de la persoană la persoană. Acest tip de transmitere are loc prin picături respiratorii. Pe de altă parte, transmiterea de COVID-19 de pe suprafețele contaminate cu virus nu a fost documentată. Transmiterea coronavirusului apare mult mai frecvent prin picături respiratorii decât prin obiecte contaminate. Dovezile actuale sugerează viabilitatea virală de ordinul orelor pe suprafețe realizate dintr-o varietate de materiale. Măsurile de bune practici pentru prevenirea COVID-19 și a altor boli respiratorii virale constau in curățarea suprafețelor vizibil murdare, urmată de dezinfectare.

Scop
Acest ghid oferă recomandări privind curățarea și dezinfectarea caselor în care locuiesc sau se pot auto-izola persoanele sub investigare  sau ale celor cu COVID-19 confirmate. Acesta are ca scop limitarea supraviețuirii virusului în mediu. Aceste recomandări vor fi actualizate dacă vor fi disponibile informații suplimentare.
Aceste ghiduri sunt axate pe setările casnice și sunt destinate publicului larg.
• Curățarea se referă la îndepărtarea germenilor, a murdăriei și a impurităților de pe suprafețe. Curățarea nu omoară germenii, ci îndepărtându-i, scade numărul lor și riscul de a răspândi infecția.
• Dezinfectarea se referă la utilizarea substanțelor chimice pentru uciderea germenilor de pe suprafețe. Acest proces nu curăță neapărat suprafețele murdare sau îndepărtează germenii, dar prin uciderea germenilor pe o suprafață după curățare, poate scădea și mai mult riscul de răspândire a infecției.
 
Recomandări generale pentru curățarea de rutină și dezinfectarea gospodăriilor
Este recomandată curățarea de rutină a suprafețelor atinse frecvent (de exemplu: tabele, butoane, comutatoare luminoase, mânere, birouri, toalete, robinete, chiuvete) cu ajutorul substantelor de curățare de uz casnic și al dezinfectanților înregistrați în EPA, adecvați pentru suprafață, urmând instrucțiunile de pe etichetă. Etichetele conțin instrucțiuni pentru utilizarea sigură și eficientă a produsului de curățare, inclusiv măsurile de precauție pe care trebuie să le luați la aplicarea produsului, cum ar fi purtarea mănușilor și asigurarea că aveți o ventilație bună în timpul utilizării produsului.

Recomandări generale pentru curățarea și dezinfectarea caselor cu persoane izolate la domiciliu (de exemplu, suspectat / confirmat că are COVID-19)
• Membrii casei ar trebui să se informeze asupra simptomelor COVID-19 și să prevină răspândirea COVID-19 în case.
• Curățați și dezinfectați zilnic suprafețele cu atingere ridicată în zonele comune ale casei (de exemplu, mese, scaune cu spătar dur, mânere, întrerupătoare de lumină, telecomenzi, birouri, toalete, chiuvete)
  • În dormitorul / baia dedicată unei persoane bolnave: luați în considerare reducerea frecvenței de curățare si efectuati numai in caz de necesitate(de exemplu, obiecte și suprafețe murdare) pentru a evita contactul inutil cu persoana bolnavă.
  •  Pe cât posibil, o persoană bolnavă ar trebui să stea într-o cameră specială și departe de alte persoane din casă, urmând ghidurile de îngrijire la domiciliu.
  • Îngrijitorul poate furniza materiale de curățare personale pentru camera și baia unei persoane bolnave, cu excepția cazului în care camera este ocupată de copil sau de o altă persoană pentru care aceste consumabile nu ar fi adecvate. Acesta includ țesuturi, prosoape de hârtie, produse de curățat și dezinfectanți înregistrați în EPA (exemple)
  •  Dacă o baie separată nu este disponibilă, aceasta trebuie curățată și dezinfectată după fiecare utilizare a unei persoane bolnave. Dacă acest lucru nu este posibil, îngrijitorul trebuie să aștepte atâta timp cât este necesar pentru a curăța și dezinfecta suprafețele cu atingere ridicată.
  • Membrii gospodăriei ar trebui să urmeze ghidurile de îngrijire la domiciliu atunci când interacționează cu persoane suspecte sau confirmate cu COVID-19 sau cu camerele lor de izolare.
Cum se curăță și se dezinfectează :
-Suprafeţele
• Purtați mănuși de unică folosință atunci când curățați și dezinfectați suprafețele. Mănușile trebuie aruncate după fiecare curățare. Dacă se folosesc mănuși reutilizabile, aceste mănuși ar trebui să fie dedicate curățării și dezinfectării suprafețelor pentru COVID-19 și nu trebuie utilizate în alte scopuri. Consultați instrucțiunile producătorului pentru produsele de curățare și dezinfectare utilizate. Curățați mâinile imediat după îndepărtarea mănușilor.
• Dacă suprafețele sunt murdare, trebuie curățate folosind un detergent sau săpun și apă înainte de dezinfectare.
Pentru dezinfectare pot fi folosite soluții diluante de uz casnic, soluții alcoolice cu cel puțin 70% alcool și cele mai frecvente dezinfectante gospodărești înregistrate în EPA.
  • Soluțiile diluante de uz casnic pot fi utilizate dacă este cazul pentru curățarea suprafețelor. Urmați instrucțiunile producătorului pentru aplicare și asigurați o ventilație corespunzătoare. Verificați dacă produsul nu depășește termenul de valabilitate. Nu amestecați niciodată înălbitorul casnic cu amoniac sau orice alt produs de curățare. Înălbitorul casnic neexpirat va fi eficient împotriva coronavirusurilor atunci când este diluat corespunzător.
  • Pregătiți o soluție de înălbitor amestecând:
    • 5 linguri (1/3 cană) soluție in 3,5 l de apă sau
    • 4 lingurițe de soluție la aprox 1 l de apă
Pe baza unor cercetări din datele pe virusuri mai greu de omorât, este de așteptat ca produsele aprobate de EPA împotriva COVID-19 să fie eficiente. Urmați instrucțiunile producătorului pentru toate produsele de curățare și dezinfectare (de exemplu, concentrare, metodă de aplicare și timp de contact etc.).
• Pentru suprafețe moi (poroase), cum ar fi podeaua cu mochetă, covoare și draperii, îndepărtați contaminarea vizibilă dacă este prezentă și curățați-le cu substanțe de curățare corespunzătoare indicate pentru utilizarea pe aceste suprafețe. După curățare:
  • Spălați obiectele, după caz, în conformitate cu instrucțiunile producătorului. Dacă este posibil, spălați obiectele folosind setarea cu apă cea mai caldă si uscati-le complet sau utilizați produse aprobate de EPA care sunt potrivite pentru suprafețe poroase.
 Îmbrăcăminte, prosoape, lenjerie și alte articole de spălat
• Când manipulați rufe murdare de la o persoană bolnavă, purtați mănuși de unică folosință și apoi aruncați-le după fiecare utilizare. Dacă folosiți mănuși reutilizabile, aceste mănuși ar trebui să fie dedicate curățării și dezinfectării suprafețelor pentru COVID-19 și nu trebuie utilizate în alte scopuri gospodărești. Spălați mâinile imediat după îndepărtarea mănușilor.
  • Dacă nu folosiți mănuși la manipularea rufelor murdare, asigurați-vă că vă spălați mâinile după aceea.
  •  Dacă este posibil, nu agitați rufele murdare. Acest lucru va reduce la minimum posibilitatea de a dispersa virusul în aer.
  • Spălați articole după caz, în conformitate cu instrucțiunile producătorului. Dacă este posibil, spălați obiectele folosind setarea cu apă cea mai caldă si uscati-le complet. Este permisă spălarea rufelor murdare de la o persoană bolnavă cu cele ale altor persoane.
  •  Curățați și dezinfectați umerașele pentru haine conform instrucțiunilor de mai sus pentru suprafețe. Dacă este posibil, luați în considerare plasarea unei căptușeli de unică folosință (poate fi aruncată) sau care poate fi spălată.
Igiena mâinilor și alte măsuri preventive
• Membrii familiei trebuie să curețe mâinile des, inclusiv imediat după îndepărtarea mănușilor și după contactul cu o persoană bolnavă, prin spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 20 de secunde. În cazul în care săpunul și apa nu sunt disponibile și mâinile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi un dezinfectant de mână pe bază de alcool, care conține cel puțin 60% alcool. Cu toate acestea, dacă mâinile sunt vizibil murdare, spălați întotdeauna mâinile cu apă și săpun.
• Membrii familiei trebuie să urmeze acțiuni de prevenire în timp ce sunt la serviciu și acasă, inclusiv igiena mâinilor, evitarea atingerii ochilor, nasului sau gurii cu mâinile nespălate.
Momente cheie suplimentare pentru curățarea mâinilor includ:
  • După ce suflați cu nasul, tuse sau strănut
  • După utilizarea toaletei
  • Înainte de a mânca sau pregăti mâncarea
  • După contactul cu animale sau animale de companie
  • Înainte și după acordarea de îngrijire de rutină unei alte persoane care are nevoie de asistență (de exemplu, un copil)
 Checklist pentru a fi pregătit
Lista de verificare pentru persoane și familii
În calitate de familie, puteți planifica și lua decizii, care vă vor proteja pe dvs. și familia dvs. în timpul unui focar COVID-19. Crearea unui plan pentru familie vă poate ajuta să vă protejați sănătatea dumneavoastră și a celor dragi din comunitatea dvs. Utilizați această listă de verificare pentru a vă ajuta la planificarea si luarea  unor măsuri pentru a proteja sănătatea.

PLANIFICARE ȘI PREGĂTIRE

Obțineți informații actualizate despre COVID-19 de la oficialii din Sănătate Publică. Creați un plan de acțiune pentru familie. 
  • Luați în considerare membrii gospodăriei care pot avea un risc mai mare, cum ar fi adulții în vârstă și persoanele cu boli cronice severe
  •  Întrebați-vă vecinii ce include planul lor.
  •  Creează o listă de organizații locale pe care tu și gospodăria ta o poți contacta în cazul în care ai nevoie de acces la informații, servicii medicale, asistență și resurse.
  • Creați o listă de contacte de urgență, incluzând familia, prietenii, vecinii, furnizorii de servicii medicale, profesorii, angajatorii, departamentul local de sănătate publică și alte resurse ale comunității.
  • Alegeți o cameră din casa dvs. care poate fi folosită pentru a separa membrii bolnavi de ceilalți.
 Efectuați acțiuni preventive zilnice: 
  • Spălați-vă frecvent pe mâini
  • Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura.
  • Rămâi acasă când ești bolnav.
  • Acoperiți-vă tusea sau strănutul cu o batistă, apoi aruncați batista în coșul de gunoi
  •  Curățați și dezinfectați obiectele și suprafețele atinse frecvent Fiți pregătiți dacă școala sau unitatea de îngrijire a copilului dvs. este concediată temporar sau pentru eventuale schimbări la locul de muncă.
 Controalele administrative se referă la practicile de muncă dictate de angajator IA MĂSURI
     În cazul unui focar epidemic în comunitatea dvs., protejați-vă pe voi și pe ceilalți:
• Rămâneți acasă și discutați cu medicul dacă aveți febră, tuse sau dificultăți de respirație
• Dacă dezvoltați semne de gravitate pentru COVID-19, adresati-vă medicului. La adulți, semnele de urgentă:
  • Dificultate de respirație (dispnee) sau insuficientă respiratorie
  • Durere persistentă sau presiune în piept
  • Confuzie nou-apărută sau incapacitate de a răspunde la stimuli
  •  Cianoză a feței sau buzelor (culoarea albastră)
  • Această listă nu este exhaustivă. Vă rugăm să consultați medicul pentru orice alt simptom care este sever sau care vă preocupă.
• Păstrați-vă departe de alții bolnavi.
• Limitați cât mai mult posibil contactul strâns cu alții (aproximativ 6 metri)
 
Pune-ți planul pentru familie  în acțiune Puneți planul pentru familie în acțiune   
• Continuați să practicați acțiunile preventive zilnice
• Dacă cineva din familie este bolnav, separați-l în camera pregătită
• Dacă aveți grijă de un membru al familiei , urmați măsurile de precauție recomandate și monitorizați propria sănătate
• Păstrați suprafețele dezinfectate
• Evitați împărtășirea obiectelor personale
• Dacă vă îmbolnăviți, rămâneți în contact cu alții prin telefon sau prin e-mail
• Rămâneți la curent cu situația focarului local
• Anunțați la locul munca dacă programul dvs. trebuie să se schimbe
• Aveți grijă de sănătatea emoțională a membrilor familiei dvs., inclusiv a dvs. înșivă
 
Luați măsuri de precauție suplimentare pentru cei cu cel mai mare risc, în special pentru adulții în vârstă și pentru cei care au condiții de sănătate subiacente severe. 
• Luați în considerare să stați acasă și departe de mulțime dacă dvs. sunteți un adult mai în vârstă sau aveți probleme de sănătate de bază.
• Asigurați-vă că aveți acces la câteva săptămâni de medicamente și consumabile în cazul în care aveți nevoie să stați acasă
• Când ieșiți în public, păstrați-vă departe de ceilalți bolnavi și limitați contactul strâns cu ceilalți
• Exersați o igienă bună a mâinilor
 
Faceți următorii pași pentru a vă proteja copiii în timpul unui focar: 
• Anunțați școala copilului dacă copilul dumneavoastră se îmbolnăvește de COVID-19
• Urmăriți când se acordă liber in scolile din comunitatea dvs.
• Descurajați copiii și adolescenții să se adune în alte locuri publice