Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”

Creșterea capacității de cercetare științifică și de intervenție medico-militară în managementul consecințelor unor incidente/accidente cu agenți CBRN
PN 23 44 02 01

 
Perioadă de desfășurare: 2023-2026  
Sursa de finanțare: Proiect finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării
Responsabil proiect: CS III, Dr. Lucia-Elena Ionescu (ionescu.lucia@cantacuzino.ro)
Echipa: Personalul din cadrul laboratoarelor Farmaco-Toxicologie Experimentală, Toxicologie clinică, Microbiologie experimentală, Radiobiologie, Neurobiologie, Medicină regenerativă, Biosecuriate veterinară, și Biobaza experimentală Pantelimon.
Contractor:  Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”
REZULTATE
     Scop proiect:  
     Realizarea unui portofoliu de metode de suport specializat pentru pregătirea și răspunsul în cazul unui incident/accident CBRN.
Obiective proiect:
Obiectivele specifice urmărite corespund celor 4 faze ale proiectului, astfel:
OS1 (Faza I/2023): Identificarea și optimizarea unor metode de testare, diagnostic și/sau strategii terapeutice aplicabile în cazul expunerii experimentale la simulatori/agenți chimici, biologici și radiologici.
OS-2 (Faza II/2024): Cercetare experimentală avansată și metode de testare preclinică pentru dezvoltarea unor contramăsuri medicale de intervenție în caz de incident/accident CBRN.   
OS-3 (Faza III/2025): Creșterea capacității de cercetare științifică și de intervenție medico-militară prin realizarea de studii de validare a metodologiei dezvoltată prin proiect pentru contramăsuri medicale de intervenție în caz de incident/accident CBRN.
OS-4 (Faza IV/2026): Creșterea nivelului de expertiză și a capacității de răspuns la provocările societale în cazul unui incident/accident CBRN prin corelarea rezultatelor proiectului și prezentarea unui portofoliu de metode de analiză, diagnostic pentru contramăsuri medicale.

     Descriere proiect:  
     Protecţia medicală în caz de incident/accident cu agenţi CBRN este un domeniu important al medicinei militare, iar în caz de criză, al protecţiei militarilor şi populaţiei civile. Riscul de incidente chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN) a crescut în ultimii ani din cauza dorinței crescute a grupărilor teroriste de a folosi arme neconvenționale, chiar dacă sunt interzise prin convenții internaționale:â (Convenţia de la Geneva din 1993 - pentru interzicerea folosirii agenților chimici și radiologici de război, Convenţia de la Geneva din 1972 pentru interzicerea utilizării agenților biologici de război). De asemenea, contextul geopolitic actual al României, în relație cu războiul din Ucraina, sporește acest risc. De aceea, este esenţială existența unui plan de acţiune pentru răspuns imediat și pentru recunoașterea situației speciale apărute deoarece orice atac bioterorist are drept scop derutarea adversarului. Astfel, proiectul, prin activitățile propuse, completează necesarul de metode de suport specializat dezvoltate prin cercetare medico-militară, pentru îmbunătățirea managementului consecințelor unui atac cu agenți CBRN.
     În România, astfel de structuri supraspecializate sunt puține și aproape necunoscute. Prin preluarea Centrului de Cercetări Științifice Medico-Militare, I.N.C.D.M.M. „Cantacuzino” are o nouă arie de competență și anume, cercetarea științifică medico-militară care trebuie să sprijine, prin activitățile întreprinse, luarea unor decizii pentru contramăsuri medicale în caz de incidente/accidente cu agenți CBRN.
     Fezabilitatea proiectului este demonstrată prin faptul că echipa de proiect are diverse domenii de expertiză (biologie, chimie, fizică, farmacie, medicină umană și veterinară etc.) ceea ce asigură un mediu multidisciplinar, impactând cu succes realizarea obiectivelor asumate. 95% din componența echipei are experiență în cercetarea medico-militară dobândită pe parcursul multor ani de activitate profesională desfășurată în cadrul Ministerului Apărării Naționale.
    Proiectul propune dezvoltarea unor metode și metodologii de laborator noi pentru detecţia şi identificarea agenţilor CBRN, diagnostic precoce și a unor scheme/mijloace terapeutice şi de profilaxie specifică, necesare protecţiei medicale pentru patologii speciale asociate unor astfel de evenimente.