Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”

Crăciunul, o sărbătoare învăluită în lumină
19.12.2022


   Crăciunul, o sărbătoare învăluită în lumină


     Frumoase colinde românești și momente specifice Anului Nou, inspirate din datinile străbune și transmise din generații în generații, au încântat și emoționat copiii și personalul Institutului „Cantacuzino” la ediția din acest an a spectacolului dedicat sărbătorilor de iarnă. Ne găsim în prag de sărbătoare, iar colindătorii ne fac cunoscută vestea minunată.
     Moșul a fost musafirul mult așteptat să împartă cadourile, iar în așteptarea lui, am primit colinda elevilor Școlii Gimnaziale nr. 280 din București, dirijor profesor Monica Pîslariu Ranghilof. Corala școlii, înscrisă în  programul național Cantus Mundi, a reușit, prin disciplină și profesionalism, să încânte publicul prezent la spectacole iar anul acesta și-a  câștigat un binemeritat loc pe scenă, în concertul de Crăciun al corului Madrigal.
     Deviza școlii lor, „Excelență în educație” se aplică și se pliază și activităților extrașcolare, dovedite prin frumoasele colinde interpretate din suflet și cu mult entuziasm.
Pentru a întregi atmosfera specifică momentului, colindători din cadrul Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul” ne-au adus în dar câteva momente specifice anului nou inspirate din datinile străbune, transmise din generații în generații.
     Cine poate uita asemenea clipe care ne-au înfrumuseţat vârsta inocentă a copilăriei, umplând-o de bucurii? Cu toții depănăm din caierul vremurilor astfel de trăiri și de întâmplări neuitate.
Prin nămeți în fapt de seară
A plecat către oraș,
Moș bătrân cu un iepuraș
Înhămat la sănioara.
Drumurile-s troienite,
Noaptea vine, gerul trece
Cu urechile ciulite iepurașul se grăbește
Uite o casă colo-n vale
Cu ferestre luminate
Moșul se opri din cale
Cu toiagu-n poartă bate.
Cioc, cioc
Bună seara, bună seara
Iaca vin cu sănioara
Și cu daruri proaspete
Bucuroși de oaspete
Bucuroși, bucuroși, strigă glasuri de copii
Moșule, de unde vii?
Iaca, vin din moși-strămoși
Incărcat cu jucării
Pe la case și copii
Și am venit la drum cu zorul
Să vă spun că în nopatea asta
S-a născut Mântuitorul