Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”

O viață dedicată sănătății românilor
20.06.2022


O viață dedicată sănătății românilor
Medicul cercetător Sylvia Hoișie (24 iunie 1927 – 24 mai 2022)

 
      Medicul cercetător Sylvia Hoișie (n. 24 iunie 1927 – d. 24 mai 2022) a fost cunoscută și rămâne peste timp în memoria noastră, ca inventatoarea Polidinului. Acest produs, „marca Institutul Cantacuzino”, a revoluționat medicina românească timp de mai bine de 40 de ani, fiind solicitat de toate unitățile spitalicești și farmaciile din țară și chiar de peste hotare.  
      Cunoscută drept ,,mama” Polidinului, doamna Sylvia Hoișie și-a dedicat, mai bine de jumătate din viață, activității de cercetare aplicată în domeniul sănătății publice din România.
       Sylvia Korber s-a născut la 24 iunie 1927, la Câmpulung Moldovenesc, unde a urmat școala primară și primele două clase gimnaziale. Din octombrie 1941 și până în aprilie 1944, familia Sylviei Korber a fost deportată  în Transnistria, așa cum s-a întâmplat cu peste 150.000 de evrei. Aici, este nevoită să își câștige existența muncind în colhoz. Se reîntoarce în 1944 la Botoșani, iar până în anul 1947 recuperează anii de școală pierduți, la Liceul Evreiesc și la Liceul Carmen Sylva, trecând cu brio examenul de bacalaureat.
       Deși visul din copilărie era să devină profesoară, destinul a fost altul. Între anii 1947-1952 studiază medicina la Facultatea din Iași, pe care o absolvă cu specializarea igienă. În anul V de facultate s-a căsătorit cu Beno Hoişie, pe atunci student la Medicină, la Iași, și apoi la Institutul Medico-Militar din București, ulterior medic la Spitalul Militar din Iași. În anul 1951 a venit pe lume Andrei, fiul familiei Hoișie, astăzi profesor germanist de renume, lau­reat al unui premiu Herder.
      După absolvirea facultății a fost repartizată de către Ministerul Sănătății, la secția din Iași a Institutului Cantacuzino, unde l-a avut ca îndrumător pe bacteriologul Petre Condrea, fost elev al Profesorului Ion Cantacuzino.
A lucrat în colectivul care a elaborat vaccinul împotriva tetanosului (anatoxina tetanică) și a efectuat cercetări, publicate ca rapoarte, în revista de specialitate a Institutului „Dr. I. Cantacuzino“ (Archives Roumaines de pathologie expérimentale et microbiologie) și în reviste medicale din Iași, asupra diagnosticului scarlatinei, al febrei tifoide, al dizenteriei. În anii 60 a contribuit la producerea unui vaccin împotriva tularemiei, iar în anii 70, când s-a declanșat o epidemie de holeră în județele de la Dunăre, a lucrat împreună cu colegii săi la prepararea unui vaccin holeric.
       Sylvia Hoișie a făcut parte din echipa desemnată să inițieze cercetări pentru elaborarea, în România, a unui preparat imunostimulator de creștere a rezistenței organismului în infecțiile bacteriene, denumit ulterior Polidin, la care s-au folosit doar ingrediente româneşti. Timp de șase ani s-au efectuat cercetări, teste, o laborioasă muncă de laborator de către o echipă de tineri medici și biologi, entuziaști și dornici de realizări mărețe. „Au fost anii cei mai frumoşi, chiar dacă a fost o muncă titanică”, mărturisea Sylvia Hoișie, menționându-i, cu nostalgie pe ceilalți colegi care au făcut parte din echipă: biologul Cornelia Popescu, doctorul Ion Pencea, biologul Daniela Anton, biologul Angela Dumitrescu și doctorul Ofelia Thirer.
       Polidinul a ajuns, în final, să fie omologat la OSIM, în anul 1965, iar din 1966 producția sa a fost atribuită în întregime filialei de la Iași a Institutului Cantacuzino. Medicul cercetător Sylvia Hoișie a fost numită, în 1966, responsabilă cu producția Polidinului, pornind de la un lot de 10 fiole și ajungând, în anii 90, la aproximativ 15 milioane de fiole pe an. Și-a îndeplinit cu profesionalism sarcinile de ordin științific, organizatoric, metodologic-tehnic, de selecție, pregătire și instruire continuă a personalului pentru producția și controlul polidinului.
       Fire deschisă, flexibilă, tenace și optimistă, încrezătoare în reușită atunci când faci echipă cu oameni care au același crez și iubesc aceleași valori, a condus colectivele de cercetare care, pe baza Polidinului, au dezvoltat un întreg șir de produse derivate: bronhodin, aerodin, IBC 10, orostim și zoodin. A creat concomitent, pentru pacienți din Iași și din toată țara, autovaccinuri individuale  care au dat rezultate remarcabile în diferite infecții, cu precădere în afecțiuni dermatologice.
       Sylvia Hoișie a dat dovadă de același spirit entuziast și după ieșirea la pensie, în anul 2003, muncind voluntar cu același drag și dovedind capacitate de adaptare la nou, fiind în pas cu vremurile, continuând să îndrume și să împărtășească din bogata sa expriență profesională și din înțelepciunea omului dedicat.   
        În anul 2021, la Centenarul Institutului Cantacuzino, institut înființat la1 aprilie 1921, prin Înalt Decret emis de Regele Ferdinand I, Ministerul Apărării Naționale a realizat filmul „Pecete pentru viață”, unde inventatoarea Polidinului are un loc bine meritat.
Istoria se face, și apoi se scrie, cu oameni de calitate, dornici să-și pună priceperea, munca și timpul în slujba unui ideal ce îmbracă veșminte alese: Binele, Frumosul și Dragostea pentru ceilalți. Pe toate acestea, le-a purtat, cu devotament și onoare, întreaga viață, Omul și Profesionistul Sylvia Hoișie.
       Doamnei Sylvia Hoișie i-a fost conferită, în anul 2018, de către președintele României, decorația „Ordinul Național Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, „în semn de deosebit respect pentru suferințele îndurate în timpul deportărilor din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru înalta ținută morală de care a dat dovadă de-a lungul vieții ...”. 
       Prin realizările sale, doctorul Sylvia Hoișie face parte din galeria personalităților care au marcat istoria Institutului „Cantacuzino”.
Toate aceste calități frumoase, recunoscute din trăsăturile de caracter ale omului simplu și modest, s-au regăsit în munca de peste 50 de ani de cercetare, prin care medicul cercetător Sylvia Hoișie rămâne în memoria noastră și în istoria medicinei naționale, ca un arc peste timp ce îmbrățișează generații întregi sub jurământul lui Hypocrate și dragostea de neam.    

       „Doamna doctor Polidin” înmormântată cu onoruri militare
       Doamna Sylvia Hoișie a plecat în veșnicie la 24 mai 2022, ceremonia de înmormântare având loc la Cimitirul Evreiesc din Iași, la 27 mai 2022, cu participarea tuturor celor care au vrut să îi aducă un ultim omagiu celei care a fost „mama Polidin”, primind un ultim Onor din partea Armatei României, onor dat de Garda de Onoare a Brigăzii 15 Mecanizată „Podul Înalt”.

       Cetățean de Onoare post-mortem al Municipiului Iași


Pentru întreaga activitate de cercetare, dar și pentru spiritul de omenie dovedit cu prisosiță, medicul cercetător Sylvia Hoișie a primit titlul de Cetățean de Onoare post-mortem al Municipiului Iași, în data de 28 iunie 2022, în baza propunerii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.