Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”

Proiect de cercetare în sfera oncologică
25.03.2024


 
         Astăzi, 15 martie, a avut loc lansarea proiectului „ALLY”, proiect național de testare MSI (instabilitate microsatelitară), prin PCR, pentru cancerele posibil corelate cu Sindrom Lynch, găzduit de către Institutul „Cantacuzino”, în parteneriat cu Societatea Română de Sindrom Lynch, în prezența invitaților și susținătorilor noștri în demersul unui efort comun pentru sănătate.
         Institutul „Cantacuzino” a fost gândit și înființat ca un cartier general de luptă pentru sănătatea publică și, în pas cu vremurile și tehnologia, continuă să fie implicat și devotat acestui demers esențial, a subliniat comandantul-director general al institutului, colonel dr.-med Ștefan-Daniel Preoteasa, la deschiderea evenimentului. Viziunea definește modul în care îți vei îndeplini misiunea. Iar misiunea noastră a fost și rămâne aceea de a face binele. La aceasta se adaugă și sloganul Societății Române de Sindrom Lynch, „Dăm vieții timp!”
        Am dat start acestui proiect îndrăzneț cu susținerea oamenilor încrezători în munca lor: medici, biologi, profesori, coordonatori și directori ale unor programe naționale de sănătate, responsabili și dedicați muncii puse în slujba sănătății publice. Acesta a fost mesajul general al activității la care au participat și au luat cuvântul: doamna senator Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, domnul ing. Radu-Dumitru Antohi, subsecretar de stat în Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării, doamna doctor Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Un mesaj de susținere a transmis și doamna consilier prezidențial, conf. univ.dr. Loreta-Diana Păun.
          Pentru că un astfel de proiect să aibă reușită, e nevoie de echipă, de conlucrare, armonizare și empatie. Doamna slt. med. dr. Oana-Cristina Voinea, președintele fondator al Societății Române de Sindrom Lynch și doamna biolog pr. dr. Ani-Ioana Cotar, directorul Centrului Naţional de Expertiză şi Intervenţie în Sănătate Publică pentru Agenți Biologici, Chimici, Radiologici și Nucleari (CNEISPABCRN), au prezentat pe scurt acest proiect de testare națională a MSI prin PCR a cancerelor posibil corelate cu Sindrom Lynch.
       ALLY este un proiect PSCD finanțat de Direcția Medicală ce se va derula în perioada 2024-2026 și care aduce, pentru prima dată în atenția Institutului „Cantacuzino”, institut cu tradiție în microbiologie și virusologie, diagnosticul oncologic și este un proiect aliat  Planului Național de Combatere a Cancerelor.
***
           Sindromul Lynch este cel mai frecvent sindrom genetic autozomal dominant ce crește predispoziția cu până la 80% la dezvoltarea unor cancere cu localizări previzibile, începând de la vârste tinere. Întâlnindu-se la 1:239 de indivizi, este o problemă de sănătate publică. Nediagnosticat la timp, rămâne o problemă de familie care scurtează timpul vieții și scade calitatea acesteia. Un diagnostic precoce, urmat de aderența la programe de screening personalizate, are, conform statisticilor internaționale, un impact socioeconomic benefic remarcabil.
Societatea Română de Sindrom Lynch are demersuri susținute pentru creșterea gradului de diagnostic al acestui sindrom, însă, în absența unor protocoale ferme de screening IHC sau prin biologie moleculară, diagnosticul rămâne de cele mai multe ori oportunist.
          Obiectivele generale ale proiectului ALLY constau în asigurarea protecției medicale a populației susceptibile, în România, prin dezvoltarea și încurajarea implementării unui algoritm de diagnostic precoce al pacienților cu sindrom Lynch, prin consultarea unui comitet de experți ai sistemului medical românesc și din diasporă; Înscrierea pacienților cu sindrom Lynch în Registrul Național de sindrom Lynch; Cartografierea epidemiologică a acestui sindrom, cu identificarea regiunilor țării în care aceste mutații sunt mai frecvente, va putea servi la identificarea factorilor de risc sau de protecție pentru acest sindrom.
         De asemenea, identificarea zonelor geografice cu frecvență crescută a familiilor afectate va conduce la orientarea serviciilor medicale locale dedicate diagnosticului, screening-ului și tratamentului populației la risc și încurajarea unor ședințe multidisciplinare (Lynch board), în vederea construirii unor programe de screening personalizate, în acord cu mutația diagnosticată fiecărui pacient, antecedentele heredocolaterale și comorbiditățile în curs.
         Planul  Național de Combatere a Cancerului va ameliora substanțial realitatea sub diagnosticării, și implicit va optimiza managementul multor pacienți oncologici. Punctual, pentru sindromul Lynch, acesta prevede măsuri care să faciliteze terapiile personalizate ale pacienților cu carcinom de colon în stadiile III și IV.