Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”

Conferința științifică „Microbiologia în zilele noastre: provocări și soluții pentru identificare microbiană rapidă”
27.04.2023



     Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” și ELTA 90 Medical Research au organizat, în data de 25 aprilie, la Cercul Militar Național din București, conferința științifică ,,Microbiologia în zilele noastre: provocări și soluții pentru identificare microbiană rapidă”.
     Această sesiune de dezbateri științifice a reușit să aducă împreună peste 160 de participanți din țară și din străinătate, facilitând interconectarea specialiștilor din cercetare, sănătate publică și clinicieni, oferind o platformă de promovare a colaborărilor în domeniul vast al microbiologiei (bacteriologia, virusologia, parazitologia).
     Susținătorii de lucrări au evidențiat cele mai noi și complexe soluții și facilități pentru o identificare rapidă microbiană. Astfel, doamna Aziza El-Bouyahyaoui, manager distribuitor și PhD Andrzej Mikołajczak, specialist aplicații EMEA M&D, Bruker Daltonics GmbH & Co. KG au avut o dezbatere pe tema soluțiilor de identificare microbiană Maldi Biotyper Sirius, apoi Paraskevi Mantzana MD, PhD consultant în microbiologie medicală în Departamentul microbiologie al Spitalul Universitar AHEPA din Grecia a adus în discuție diagnosticul rapid al infecțiilor din sânge.
     Seria lucrărilor de specialitate a fost continuată de către doamna dr. Mirela Flonta, de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, care a vorbit despre experiența laboratorului de microbiologie în care își desfășoară activitatea.
     Apoi, doamna biolog pr.dr. Ioana Macovei din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, a adus în atenția participanților experiența laboratoarelor naționale de referință în utilizarea tehnologiei Maldi Tof, cu prezentarea avantajelor și dezavantajelor folosirii acesteia.
     Institutul „Cantacuzino”, așa cum a subliniat speaker-ul conferinței, doamna CS I Ani-Ioana Cotar, atât prin tradiție, dar și prin adaptare la noile tehnologii, își menține statutul de instituție strategică prin expertiză și intervenție în microbiologia de sănătate publică prin furnizarea de servicii specializate pentru diagnosticul și controlul bolilor transmisibile cu declarare obligatorie, prin expertiză de laborator, prin efectuarea de studii epidemiologice și servicii de consultanță tehnică și metodologică.
     „Consilierea științifică oferă sfaturi și recomandări științifice tuturor celor responsabili și implicați în activitatea de sănătate publică. În acest sens, considerăm că, această conferință a fost un bun prilej pentru schimbul de idei și informații, precum și pentru împărtășirea  experiențelor în domeniu”, a declarat, la finalul conferinței, doamna CS I Crina Stăvaru, director științific la Institutul  Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.