Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”

Când faptele mărețe se aștern peste timp - 102 ani de la înființarea Institutului „Cantacuzino”
03.04.2023


 

       La moment aniversar, vă invităm să facem o scurtă incursiune în istoria acestei importante instituții de cercetare medicală, prin prezentarea Muzeului Institutului „Cantacuzino”. Acesta este o colecție de fond cu obiecte și documente, fotografii și pelicule cinematografice, schițe, toate selecționate și constituite prin grija unor oameni ancorați și înrădăcinați în pământul cercetării științifice.
       Noul sediu al muzeului are două încăperi cu destinații clare. În încăperea de lucru a Profesorului Ion Cantacuzino regăsim biroul, biblioteca, obiecte, medalii, documente, schițe și fotografii personale, precum și ceasul cu pendulă. Sala de prezentare a activității institutului cuprinde momente din existența de peste o sută de ani a Institutului, menționate prin documente, unele în copie, altele originale (actele de înființate, corespondență), cărți vechi din biblioteca științifică, substanțe și instrumentar de laborator, mostre ale produselor fabricate în decursul anilor, medalii și produse de filatelie de la centenarul institutului.  

        Muzeul Institutului „Cantacuzino“ ilustrează un secol de activitate pusă în slujba apărării sănătății românilor, a dezvoltării cercetării științifice medicale, dar și a unei școli valoroase de microbiologie și imunologie, creată și dezvoltată de specialiști de valoare europeană.
Acesta este un „memento” pentru actuala generație de cercetători și generațiile ce vor urma pentru a menține viu spiritul cantacuzinist, de a face totul pentru ameliorarea suferinței și salvarea vieților oamenilor bolnavi de orice vârstă, dar și apărarea oamenilor sănătoși față de amenințările bolilor infecțioase cu impact în sănătatea publică.
           Dar ce este acest spirit cantacuzinist? A fost și a rămas acel sentiment esențial ce a legat cu firele sale nevăzute, dar totdeauna prezente, pe membrii Institutului „Cantacuzino”, a fost acel sentiment de mândrie, emulație, distincție, păstrat viu în sufletul cercetătorilor, pe parcursul deceniilor, simțământ care a supraviețuit chiar și perioadelor critice prin care a trecut această instituție.
       Muzeul nostru este memoria vie în conștiința poporului român, a unui Institut fundamental al României, similar altor institute din Europa, precum Institutul Pasteur din Franța și Institutul Robert Koch din Germania.
         Încheiem prin reamintirea „Misiunii Institutului Cantacuzino” așa cum a fost formulat de către fondatorul său:
„Promovarea sănătății publice prin cercetare interdisciplinară de înaltă calitate și prin activități de monitorizare, prevenire și control al bolilor transmisibile”.
          La mulți ani Institutului Cantacuzino!