Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”

Școala altfel la Institutul „Cantacuzino”
03.04.2023



 
          Vineri, 31 martie, am „deschis porțile” pentru elevii Școlii Gimnaziale nr. 92 din București, participanți la Programul național „Școala altfel”. Pentru noi a fost prima activitate de acest gen, pe care o considerăm binevenită și deschizătoare de noi proiecte. Elevii din clasa a    VII-a C au avut prilejul să afle informații despre personalitatea și cariera complexă a Profesorului Ion Cantacuzino și să descopere o mică parte din tainele lumii nevăzute și miraculoase a microorganismelor. Cu acest prilej a fost inaugurat noul sediu al muzeului situat într-o clădire istorică a institutului, muzeu ce deține documente, înscrisuri, memorii, brevete, cărți vechi și rare ce au aparținut fondatorului. De asemenea, sunt păstrate obiecte, instrumente specifice, mostre ale produselor fabricate în laboratoarele institutului, precum și o arhivă ce  ilustrează o parte din munca titanică depusă de către cantacuziniști.
Apoi, au participat la o lecție de microbiologie în amfiteatrul institutului, locul unde s-au format și se pregătesc viitoare generații de medici. Aici au explorat lumea altfel, văzută la microscop, determinându-i să-și dea frâu liber imaginației și să deslușească puțin din  munca de cercetare. De asemenea, au participat în cadrul laboratoarelor departamentului de cercetare-dezvoltare tehnologică, la simple demonstrații de purificare și filtrare a unei proteine, precum și separarea unor fragmente de ADN.
          După ce au explorat  modernitatea  științei  secolului XXI, elevii au putut face un salt în timp vizitând cripta institutului unde își dorm somnul de veci Profesorul Ion Cantacuzino și doi mari discipoli ai săi, Mihai Ciucă și Constantin  Ionescu-Mihăești, la care se alătură și galeria tuturor cercetătorilor din Institut care au trecut în veșnicie, precum și un scurt popas la ansamblul memorial „Profesor dr. Victor Babeș” aflat în incinta instituției. Ion Cantacuzino și Victor Babeș sunt întemeietorii școlii științifice medicale românești.
Activitatea „micilor cercetători” s-a încheiat cu fotografia de grup, fiecare elev primind o diplomă ce să le amintească experiența de neuitat din Institutul „Cantacuzino”.
         „Am fost primii ce au putut vizita muzeul Institutului Cantacuzino și pot spune că, am avut parte de o experiență fascinantă, deoarece am văzut lucruri interesante și am aflat multe informații despre oameni importanți în istoria României, cât și în cea a medicinei. Cel mai uimitor mi s-a părut însă, observarea bacteriilor vii la microscop”, a mărturisit eleva Roiu Ilinca-Iasmina.
        „Astăzi, cu ocazia vizitei la Institutul Cantacuzino am răsfoit o pagina din istoria cercetării românești. Numele cercetătorilor români se leagă de perioade importante ale istoriei având  o contribuție esențială în progresul științei”, a încheiat diriginta clasei, doamna profesor Milica Neagu.
       „Îndrăzneala are genialitate și putere și magie în ea!” (J.W. Goethe)