Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”

Ce sunt coronavirusurile?

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri cu genom ARN care determină infecţii la om şi animale, inclusiv la păsări şi mamifere cum ar fi cămilele, câinii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om. Aceste virusuri pot determina la om infecții mai ușoare, medii, dar și infecții grave. Coronavirusurile pot determina ceea ce se numește „răceala comună”, dar pot determina și infecții mai severe sau chiar boli respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

Ce este SARS-CoV-2?

Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de infecții pneumonice din China (Orașul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeaşi familie făcând parte şi virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS). Pare să aibă caracteristici epidemiologice similare acestora.

Ce este COVID-19?

COVID-19 este numele dat bolii produse de virusul SARS-CoV-2, o tulpină nouă de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Spectrul bolii variază de la forme asimptomatice sau ușoare (asemănătoare răcelii) la cazuri medii și severe, ce se manifestă în special ca pneumonii (necesitând spitalizare în secții capabile să asigure oxigenoterapie și suport ventilator neinvaziv) sau critice (pacienți ce necesită internare în secții de terapie intensivă și ventilație mecanică). Unele forme au simptomatologie nespecifică.


Informații suplimentare
 

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”

  • Managementul instituțional al infecției cu noul coronavirus

http://www.scumc.ro/managementul-institutional-al-infectiei-cu-noul-coronavirus-covid-2019/

  • Există vaccin împotriva noului Coronavirus? Și care este povestea medicului desemnat de Ministerul Sănătății să comunice pe problema infecțiilor cu Coronavirus în România?

http://www.scumc.ro/exista-vaccin-impotriva-noului-coronavirus-si-care-este-povestea-medicului-desemnat-de-ministerul-sanatatii-sa-comunice-pe-problema-infectiilor-cu-coronavirus-in-romania/

  • Medic infecționist de la Spitalul Militar, apel către populație: ”Evitați zonele aglomerate!”

http://www.scumc.ro/medic-infectionist-de-la-spitalul-militar-apel-catre-populatie-evitati-zonele-aglomerate/

  • 15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)

http://www.scumc.ro/15-recomandari-privind-conduita-sociala-responsabila-in-prevenirea-raspandirii-coronavirus-covid-19/

  • Coronavirus – Noi ne facem datoria! Tu ce faci pentru tine?

http://www.scumc.ro/coronavirus-noi-nefacem-datoria-tu-ce-faci/

  • Numai împreună, cu respect şi responsabilitate, putem depăşi provocările COVID 2019.

http://www.scumc.ro/numai-impreuna-cu-respect-si-responsabilitate-putem-depasi-provocarile-covid-2019/

CNSCBT:

Ministerul Sănătății:

Organizația Mondială a Sănătății

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC, Stockholm)