Despre COVID-19

Ce sunt coronavirusurile?

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri cu genom ARN care determină infecţii la om şi animale, inclusiv la păsări şi mamifere cum ar fi cămilele, câinii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om. Aceste virusuri pot determina la om infecții mai ușoare, medii, dar și infecții grave. Coronavirusurile pot determina ceea ce se numește „răceala comună”, dar pot determina și infecții mai severe sau chiar boli respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

Ce este SARS-CoV-2?

Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de infecții pneumonice din China (Orașul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeaşi familie făcând parte şi virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS). Pare să aibă caracteristici epidemiologice similare acestora.

Ce este COVID-19?

COVID-19 este numele dat bolii produse de virusul SARS-CoV-2, o tulpină nouă de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Spectrul bolii variază de la forme asimptomatice sau ușoare (asemănătoare răcelii) la cazuri medii și severe, ce se manifestă în special ca pneumonii (necesitând spitalizare în secții capabile să asigure oxigenoterapie și suport ventilator neinvaziv) sau critice (pacienți ce necesită internare în secții de terapie intensivă și ventilație mecanică). Unele forme au simptomatologie nespecifică.


Informații suplimentare
 

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”

  • Managementul instituțional al infecției cu noul coronavirus

http://www.scumc.ro/managementul-institutional-al-infectiei-cu-noul-coronavirus-covid-2019/

  • Există vaccin împotriva noului Coronavirus? Și care este povestea medicului desemnat de Ministerul Sănătății să comunice pe problema infecțiilor cu Coronavirus în România?

http://www.scumc.ro/exista-vaccin-impotriva-noului-coronavirus-si-care-este-povestea-medicului-desemnat-de-ministerul-sanatatii-sa-comunice-pe-problema-infectiilor-cu-coronavirus-in-romania/

  • Medic infecționist de la Spitalul Militar, apel către populație: ”Evitați zonele aglomerate!”

http://www.scumc.ro/medic-infectionist-de-la-spitalul-militar-apel-catre-populatie-evitati-zonele-aglomerate/

  • 15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)

http://www.scumc.ro/15-recomandari-privind-conduita-sociala-responsabila-in-prevenirea-raspandirii-coronavirus-covid-19/

  • Coronavirus – Noi ne facem datoria! Tu ce faci pentru tine?

http://www.scumc.ro/coronavirus-noi-nefacem-datoria-tu-ce-faci/

  • Numai împreună, cu respect şi responsabilitate, putem depăşi provocările COVID 2019.

http://www.scumc.ro/numai-impreuna-cu-respect-si-responsabilitate-putem-depasi-provocarile-covid-2019/

CNSCBT:

Ministerul Sănătății:

Organizația Mondială a Sănătății

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC, Stockholm)

Comunicate de presa Arhiva

Institutul Cantacuzino-100 de ani de la înființare

La 1 aprilie, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a sărbătorit 100 de ani de la înființare. Manifestările organizate au marcat debutul seriei de activități denumite generic Anul Centenarului Institutului „Cantacuzino”. Am fost onorați de Excelența Sa domnul Klaus-Werner Iohannis, președintele României, domnul Florin-Vasile Cîțu, prim-ministrul României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul apărării naționale, miniștri, reprezentanți ai administrației publice centrale și personalități din domeniul științific și medical.

Un secol de existență a Institutului Cantacuzino

Joi, 1 aprilie, începând cu ora 12.00, la sediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, se va desfășura o manifestare dedicată sărbătoririi a 100 de ani de la inființarea instituției. Aceasta marchează debutul seriei de activități denumită generic Anul Centenarului Institutului „Cantacuzino” și cuprinde o ceremonie militară de decorare, dezvelirea unei plăci jubiliare și alocuțiuni ale invitaților.

Precizări privind distribuția flacoanelor de vaccin împotriva COVID-19

În legătură cu informațiile apărute în spațiul public referitoare la folosirea ca ambalaj de transport pentru flacoanele de vaccin anti-Covid 19 a unor cutii inscripționate Pizza, facem următoarele precizări:
Top