Laborator infecţii cu transmitere sexuală
 
          Misiune
          Laboratorul ITS participă la desfăşurarea programelor naţionale în domeniul sănătăţii publice prin asigurarea expertizei microbiologice de referinţă în scopul prevenirii şi controlului bolilor cu transmitere sexuală, în concordanţă cu recomandările din raportul tehnic ECDC privind „Funcţiile esenţiale ale laboratoarelor de referinţă pentru microbiologia bolilor transmisibile” – iunie 2010.
 
         
Domenii de competență
          - diagnosticul de laborator microbiologic și serologic de referinţă privind infecţiile cu  transmitere sexuală;
          - activitate ştiinţifică şi publicistică;
          - activitate de învăţământ specializat în pregătirea medicilor rezidenţi în specialitatea Medicină de laborator şi microbiologie medicală şi a altor specialişti în domeniul de activitate;
          - elaborează şi difuzează proceduri standard de diagnostic şi asigură suport ştiinţific şi recomandări privind interpretarea şi utilizarea rezultatelor;
          - activitate privind producţia de reactivi de diagnostic;
          - activitate de cercetare privind diagnosticul de laborator şi producţia de reactivi de diagnostic.
 
         
Atribuții
1. Diagnosticul de laborator microbiologic și serologic de referinţă privind infecţiile cu  transmitere sexuală:
          - asigură diagnosticul de laborator de referinţă pentru infecţii bacteriene şi virale cu transmitere sexuală: sifilis (diagnostic direct, serologic, depistare şi confirmare), infecţiile cu Neisseria gonorrhoeae (cultura, sensibilitate la antibiotice, inclusiv determinarea concentraţiei minime inhibitorii şi identificarea genelor de rezistenţă), HIV (diagnostic serologic: testare ELISA şi confirmare Western Blotting), infecţii cu Chlamydia trachomatis (microscopie IF, diagnostic serologic), infecţii cu Human Papiloma Virus (diagnostic molecular);
          - menţine echipamentul de diagnostic în stare permanentă de funcţionare operativă.
2. Activitatea ştiinţifică şi publicistică urmăreşte circulaţia şi modificările microorganismelor transmise pe cale sexuală, ce pot reprezenta un risc crescut pentru sănătatea publică, şi difuzează rezultatele cu privire la evaluarea modalităţilor de prevenire şi combatere.
 
3. Activitate de învăţământ specializat în pregătirea medicilor rezidenţi în specialitatea de Medicină de Laborator şi Microbiologie medicală şi a altor specialişti în domeniul de activitate:
            - efectuare de diagnostic specializat, instructaje privind   strategia de diagnostic microbiologic, serologic, utilizarea diverşilor reactivi de diagnostic, interpretarea rezultatelor şi integrarea lor în practica clinică, pentru rezidenţii în medicina de laborator;
            - educaţie medicală continuă pentru asistenţii de laborator.
 
4. Elaborează şi difuzează proceduri standard de diagnostic şi asigură suport ştiinţific şi recomandări privind interpretarea şi utilizarea rezultatelor:
          - elaborează şi difuzează proceduri standard de diagnostic conform normelor actualizate de asigurarea calităţii;
          - oferă suport ştiinţific şi recomandări privind utilizarea instrumentelor necesare unui diagnostic corect şi eficient în domeniu.
 
5. Activitate de cercetare privind diagnosticul de laborator şi producţia de reactivi de diagnostic:
          - producţie şi asamblare de reactivi de diagnostic, conform standardelor internaţionale, sub forma de truse de diagnostic serologic pentru infecţia treponemică, comercializabile;
          - producţie de controale serologice pentru sifilis, HIV, Hepatita B şi C, preparate comparativ cu standardele internaţionale respective. Aceste controale sunt utilizate pentru controlul intern în Laboratorul infecţii cu transmitere sexuală şi Laboratorul infecţii transmise prin sânge şi sunt difuzate, la cerere, pentru schemele de control extern de calitate.
 
6. Activitate de cercetare privind diagnosticul de laborator şi producţia de reactivi de diagnostic şi metode de conservare cu durată extinsă, pentru tulpini microbiene dificil de conservat.

 
Comunicate de presa Arhiva

Interviul acordat de secretarul de stat Mihai Dan Chirică la Radio România Actualități

Cu veşti bune începem această oră: Institutul Naţional Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, a demarat procesul de pregătire profesională a personalului de specialitate în perspectiva producerii vaccinului gripal. Echipa va fi coordonată de specialiștii institutului.

Institutul Cantacuzino a început pregătirea operatorilor pentru producția de vaccin gripal

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino", aflat în subordinea Ministerului Apărării Naționale, a demarat procesul de pregătire profesională a personalului de specialitate în perspectiva producerii vaccinului gripal.

Peste 100 de posturi vor fi scoase la concurs

În curând, se vor demara procedurile de ocupare prin concurs a peste 100 de posturi de cercetători, medici, biologi, biochimiști, farmaciști, ingineri și personal administrativ în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Aceste posturi au fost prevăzute în baza strategiei de dezvoltare și relansare a Institutului, aprobată la începutul acestui an de ministrul apărării naționale, Gabriel Leș.
Top