Laborator infecții cu transmitere sexuală
 
          Misiune
          Laboratorul ITS participă la desfășurarea programelor naționale în domeniul sănătății publice prin asigurarea expertizei microbiologice de referință în scopul prevenirii și controlului bolilor cu transmitere sexuală, în concordanță cu recomandările din raportul tehnic ECDC privind „Funcțiile esențiale ale laboratoarelor de referință pentru microbiologia bolilor transmisibile” – iunie 2010.
 
         
Domenii de competență
          - diagnosticul de laborator microbiologic și serologic de referință privind infecțiile cu  transmitere sexuală;
          - activitate științifică și publicistică;
          - activitate de învățământ specializat în pregătirea medicilor rezidenți în specialitatea Medicină de laborator și microbiologie medicală și a altor specialiști în domeniul de activitate;
          - elaborează și difuzează proceduri standard de diagnostic și asigură suport științific și recomandări privind interpretarea și utilizarea rezultatelor;
          - activitate privind producția de reactivi de diagnostic;
          - activitate de cercetare privind diagnosticul de laborator și producția de reactivi de diagnostic.
 
         
Atribuții
1. Diagnosticul de laborator microbiologic și serologic de referință privind infecțiile cu  transmitere sexuală:
          - asigură diagnosticul de laborator de referință pentru infecții bacteriene și virale cu transmitere sexuală: sifilis (diagnostic direct, serologic, depistare și confirmare), infecțiile cu Neisseria gonorrhoeae (cultura, sensibilitate la antibiotice, inclusiv determinarea concentrației minime inhibitorii și identificarea genelor de rezistență), HIV (diagnostic serologic: testare ELISA și confirmare Western Blotting), infecții cu Chlamydia trachomatis (microscopie IF, diagnostic serologic), infecții cu Human Papiloma Virus (diagnostic molecular);
          - menține echipamentul de diagnostic în stare permanentă de funcționare operativă.
2. Activitatea științifică și publicistică urmărește circulația și modificările microorganismelor transmise pe cale sexuală, ce pot reprezenta un risc crescut pentru sănătatea publică, și difuzează rezultatele cu privire la evaluarea modalităților de prevenire și combatere.
 
3. Activitate de învățământ specializat în pregătirea medicilor rezidenți în specialitatea de Medicină de Laborator și Microbiologie medicală și a altor specialiști în domeniul de activitate:
            - efectuare de diagnostic specializat, instructaje privind   strategia de diagnostic microbiologic, serologic, utilizarea diverșilor reactivi de diagnostic, interpretarea rezultatelor și integrarea lor în practica clinică, pentru rezidenții în medicina de laborator;
            - educație medicală continuă pentru asistenții de laborator.
 
4. Elaborează și difuzează proceduri standard de diagnostic și asigură suport științific și recomandări privind interpretarea și utilizarea rezultatelor:
          - elaborează și difuzează proceduri standard de diagnostic conform normelor actualizate de asigurarea calității;
          - oferă suport științific și recomandări privind utilizarea instrumentelor necesare unui diagnostic corect și eficient în domeniu.
 
5. Activitate de cercetare privind diagnosticul de laborator și producția de reactivi de diagnostic:
          - producție și asamblare de reactivi de diagnostic, conform standardelor internaționale, sub forma de truse de diagnostic serologic pentru infecția treponemică, comercializabile;
          - producție de controale serologice pentru sifilis, HIV, Hepatita B și C, preparate comparativ cu standardele internaționale respective. Aceste controale sunt utilizate pentru controlul intern în Laboratorul infecții cu transmitere sexuală și Laboratorul infecții transmise prin sânge și sunt difuzate, la cerere, pentru schemele de control extern de calitate.
 
6. Activitate de cercetare privind diagnosticul de laborator și producția de reactivi de diagnostic și metode de conservare cu durată extinsă, pentru tulpini microbiene dificil de conservat.

 
Comunicate de presa Arhiva

Interviul acordat de secretarul de stat Mihai Dan Chirică la Radio România Actualități

Cu veşti bune începem această oră: Institutul Naţional Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, a demarat procesul de pregătire profesională a personalului de specialitate în perspectiva producerii vaccinului gripal. Echipa va fi coordonată de specialiștii institutului.

Institutul Cantacuzino a început pregătirea operatorilor pentru producția de vaccin gripal

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino", aflat în subordinea Ministerului Apărării Naționale, a demarat procesul de pregătire profesională a personalului de specialitate în perspectiva producerii vaccinului gripal.

Peste 100 de posturi vor fi scoase la concurs

În curând, se vor demara procedurile de ocupare prin concurs a peste 100 de posturi de cercetători, medici, biologi, biochimiști, farmaciști, ingineri și personal administrativ în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Aceste posturi au fost prevăzute în baza strategiei de dezvoltare și relansare a Institutului, aprobată la începutul acestui an de ministrul apărării naționale, Gabriel Leș.
Top