Laborator entomologie medicală
 
         
Misiune
          Este singurul laborator din țară ce are capabilitatea de a se ocupa (încă de la înființarea lui în anul 1922, de elaborarea strategiilor și organizarea eradicării malariei, investigații în timpul epidemiei de infecții neurologice cu virusul West Nile etc.) de epidemiologia bolilor transmise prin vectori, de ecologia vectorilor, desfășurând cercetări privind combaterea acestora.
 
          Atribuțiile specifice laboratorului se axează pe trei direcții principale:
          1 - Supravegherea ecologică (în București, zona metropolitană și diferite regiuni din țară) a populațiilor de vectori în contextul schimbărilor climatice. Activitate conexă și absolut necesară susținerii programelor naționale ale CNSCBT (https//cnscbt.ro Encefalita de Căpușe, Encefalita West Nile și Borrelioza Lyme, specii invazive de țânțari) și activităților de dezinsecție inițiate de primării;
          2 - Activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare prin participare la proiecte de cercetare externe și interne (competiții naționale și program NUCLEU sau echivalent) cu activități specifice domeniului;
          3 - Activitate de prestare servicii: consultanță și testare (materializate prin rapoarte de testare în laborator) a substanțelor/ produselor insecticide și/ sau repelente pe insecte (din insectarul propriu și colectate din natură) și acarieni (colectați din natură).
 
        
  Domenii de competență
          - entomologie medicală;
          - ecologia vectorilor;
          - testare de substanțe cu rol insecticid și/ sau repelent;
          - cercetare științifică în domeniile de competență și conexe.
 
         
Atribuții
1. Entomologia medicală funcționează ca centru de referință pentru Entomologie medicală, fiind un actor principal în generarea/ optimizarea politicilor de sănătate publică din acest domeniu.
         
2. Ecologia vectorilor:
          - asigură supravegherea ecologică anuală în intervalul martie-noiembrie pentru populațiile de culicide (țânțari) și ixodide (căpușe) pe teritoriul municipiului București și în zonele limitrofe;
          - asigură supravegherea ecologică anuală în intervalul martie-noiembrie pentru populațiile de culicide (țânțari) și ixodide (căpușe) pe teritoriul României, la cererea autorităților și în baza suportului logistic și financiar acordat de către acestea;
          - furnizează date generale privind speciile de vectori ce amenință sau pot amenința România (specii invazive, vectori emergenți etc.).
 
3. Testarea de substanțe cu rol insecticid și/ sau repelent asigură testarea de substanțe cu rol insecticid și/ sau repelent, aflate sub formă de substanțe pure de sinteză sau extracție, fie aflate în amestecuri experimentale și comerciale. Testele efectuate de Laboratorul entomologie medicală au rol de aviz de laborator privind eficiența substanței/ produsului testat. Testările se efectuează sub forma prestărilor de servicii pe o gamă largă de insecte provenite din insectarul propriu (culicide, blatide, muscide etc) și/ sau colectate din natură (ex. ixodide).
 
4. Cercetare științifică în domeniile de competență și conexe:
          Laboratorul entomologie medicală desfășoară activități de cercetare științifică, dezvoltare și inovare în domeniile biologie, medicină, ecologie, spațiu și securitate, agricultură, etc. Această activitate se desfășoară în cadrul proiectelor de cercetare interne (NUCLEU sau similar) sau al proiectelor câștigate în competițiile naționale și internaționale, materializându-se prin:
          - participare la congrese, simpozioane, workshop-uri, reuniuni științifice naționale și internaționale;
          - publicare/ prezentare de lucrări științifice;
          - realizarea unor invenții/ inovații.
 

 
Comunicate de presa Arhiva

Sesiune științifică

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” organizează, în perioada 25-27 noiembrie a.c, sesiunea științifică anuală ce se va desfășura în mediu online sub forma unui simpozion omagial cu titlul Institutul „Cantacuzino”, 100 de ani în slujba sănătății.

Emisiune filatelică – „100 de ani, Institutul Cantacuzino”

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” și Romfilatelia au colaborat pentru realizarea emisiunii de mărci poștale - „100 de ani, Institutul Cantacuzino”, activitate ce se înscrie în seria de acțiuni dedicate Anului Centenar al Institutului „Cantacuzino”.

Institutul Cantacuzino-100 de ani de la înființare

La 1 aprilie, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a sărbătorit 100 de ani de la înființare. Manifestările organizate au marcat debutul seriei de activități denumite generic Anul Centenarului Institutului „Cantacuzino”. Am fost onorați de Excelența Sa domnul Klaus-Werner Iohannis, președintele României, domnul Florin-Vasile Cîțu, prim-ministrul României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul apărării naționale, miniștri, reprezentanți ai administrației publice centrale și personalități din domeniul științific și medical.
Top