Laborator epidemiologie moleculară
 
          Misiune  
          Laboratorul epidemiologie moleculară are ca misiune furnizarea de analize microbiologice specializate, bazate pe tehnici de biologie moleculară şi realizarea de studii de epidemiologie moleculară a bolilor infecţioase, care să contribuie la asigurarea sănătăţii şi siguranţei publice.
 
        
  Domenii de competență
          - expertiză şi intervenţie în Microbiologie şi Epidemiologia Moleculară a Bolilor Infecțioase;
          - cercetare aplicată în Microbiologie şi Epidemiologia Moleculară a Bolilor Infecţioase umane; 
          - pregătirea profesională şi perfecţionare postuniversitară Epidemiologia Moleculară a Bolilor Infecțioase.
 
         
Atribuții
1. Supravegherea, prevenţia şi controlul agenţilor infecţioși cu relevanță pentru sănătatea publică:
          - analiza și monitorizarea circulației  unor agenţi infecţioşi, cauzatori de infecții gastrointestinale, inclusiv cei supravegheați prin programe locale, regionale, naționale şi/ sau internaționale (E. coli cu patogenitate intestinală, Salmonella, Shigella, Campylobacter, norovirusuri);
          - monitorizarea circulației unor agenți infecțioși cu transmitere dominantă prin apă și alimente și înalt potențial epidemic (E. coli producător de verocitotoxine, Salmonella, Campylobacter);
          - furnizarea de date moleculare Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din Institutul Național de Sănătate Publică în cadrul unor programe naționale (Programul naţional de supraveghere a bolii diareice acute - E. coli patogen intestinal, Shigella, Salmonella).
         
2. Răspuns în caz de alertă epidemiologică și managementul evenimentelor epidemiologice:
          - teste genotipice pentru analiza și evaluarea riscului asociat epidemiilor generate de patogeni enterici transmiși prin apă și alimente (E. coli producător de verocitotoxine, Shigella, Salmonella, Campylobacter şi norovirusuri;
          - teste de tipizare moleculară cu capacitate discriminatorie înaltă pentru clarificarea epidemiologiei infecțiilor transmise prin alimente și apă (E. coli producător de verocitotoxine, Shigella, Salmonella, Campylobacter, norovirusuri);
          - analiza filogenetică a virusurilor transmise prin sânge pentru clarificarea filiației de caz (virusurile de hepatită B și C).
 
3. Diagnosticul de referinţă se realizează prin teste de identificare/ confirmare și tipizare moleculară pentru E. coli producător de verocitotoxine, norovirusuri, virusuri hepatice, enterovirusuri.
 
4. Cercetare aplicată (studii de epidemiologie moleculară):  
          - studii pilot pentru optimizarea metodelor de identificare şi tipizare moleculară a patogenilor umani bacterieni şi virali, utilizate la nivel de laborator de referinţă;
          - studii privind virulenţa, rezistenţa la antimicrobiene şi gradul de înrudire genetică a patogenilor umani autohtoni, cu relevanţă pentru domeniul sănătăţii publice.
 
5. Activitate de învăţământ ce presupune instruirea practică a personalului din instituţie şi a resursei umane din alte instituţii medico-militare şi civile (medici rezidenţi în specialităţile Laborator clinic şi Microbiologie medicală, specialişti care lucrează în laboratoare clinice) pentru deprinderea tehnicilor de biologie moleculară utilizate în analiza microbiologică (extracţie şi purificare acizi nucleici, tehnica PCR, secvenţierea acizilor nucleici).
 

 
Comunicate de presa Arhiva

Interviul acordat de secretarul de stat Mihai Dan Chirică la Radio România Actualități

Cu veşti bune începem această oră: Institutul Naţional Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, a demarat procesul de pregătire profesională a personalului de specialitate în perspectiva producerii vaccinului gripal. Echipa va fi coordonată de specialiștii institutului.

Institutul Cantacuzino a început pregătirea operatorilor pentru producția de vaccin gripal

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino", aflat în subordinea Ministerului Apărării Naționale, a demarat procesul de pregătire profesională a personalului de specialitate în perspectiva producerii vaccinului gripal.

Peste 100 de posturi vor fi scoase la concurs

În curând, se vor demara procedurile de ocupare prin concurs a peste 100 de posturi de cercetători, medici, biologi, biochimiști, farmaciști, ingineri și personal administrativ în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Aceste posturi au fost prevăzute în baza strategiei de dezvoltare și relansare a Institutului, aprobată la începutul acestui an de ministrul apărării naționale, Gabriel Leș.
Top