Laborator epidemiologie moleculară
 
          Misiune  
          Laboratorul epidemiologie moleculară are ca misiune furnizarea de analize microbiologice specializate, bazate pe tehnici de biologie moleculară și realizarea de studii de epidemiologie moleculară a bolilor infecțioase, care să contribuie la asigurarea sănătății și siguranței publice.
 
        
  Domenii de competență
          - expertiză și intervenție în Microbiologie și Epidemiologia Moleculară a Bolilor Infecțioase;
          - cercetare aplicată în Microbiologie și Epidemiologia Moleculară a Bolilor Infecțioase umane; 
          - pregătirea profesională și perfecționare postuniversitară Epidemiologia Moleculară a Bolilor Infecțioase.
 
         
Atribuții
1. Supravegherea, prevenția și controlul agenților infecțioși cu relevanță pentru sănătatea publică:
          - analiza și monitorizarea circulației  unor agenți infecțioși, cauzatori de infecții gastrointestinale, inclusiv cei supravegheați prin programe locale, regionale, naționale și/ sau internaționale (E. coli cu patogenitate intestinală, Salmonella, Shigella, Campylobacter, norovirusuri);
          - monitorizarea circulației unor agenți infecțioși cu transmitere dominantă prin apă și alimente și înalt potențial epidemic (E. coli producător de verocitotoxine, Salmonella, Campylobacter);
          - furnizarea de date moleculare Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din Institutul Național de Sănătate Publică în cadrul unor programe naționale (Programul național de supraveghere a bolii diareice acute - E. coli patogen intestinal, Shigella, Salmonella).
         
2. Răspuns în caz de alertă epidemiologică și managementul evenimentelor epidemiologice:
          - teste genotipice pentru analiza și evaluarea riscului asociat epidemiilor generate de patogeni enterici transmiși prin apă și alimente (E. coli producător de verocitotoxine, Shigella, Salmonella, Campylobacter și norovirusuri;
          - teste de tipizare moleculară cu capacitate discriminatorie înaltă pentru clarificarea epidemiologiei infecțiilor transmise prin alimente și apă (E. coli producător de verocitotoxine, Shigella, Salmonella, Campylobacter, norovirusuri);
          - analiza filogenetică a virusurilor transmise prin sânge pentru clarificarea filiației de caz (virusurile de hepatită B și C).
 
3. Diagnosticul de referință se realizează prin teste de identificare/ confirmare și tipizare moleculară pentru E. coli producător de verocitotoxine, norovirusuri, virusuri hepatice, enterovirusuri.
 
4. Cercetare aplicată (studii de epidemiologie moleculară):  
          - studii pilot pentru optimizarea metodelor de identificare și tipizare moleculară a patogenilor umani bacterieni și virali, utilizate la nivel de laborator de referință;
          - studii privind virulența, rezistența la antimicrobiene și gradul de înrudire genetică a patogenilor umani autohtoni, cu relevanță pentru domeniul sănătății publice.
 
5. Activitate de învățământ ce presupune instruirea practică a personalului din instituție și a resursei umane din alte instituții medico-militare și civile (medici rezidenți în specialitățile Laborator clinic și Microbiologie medicală, specialiști care lucrează în laboratoare clinice) pentru deprinderea tehnicilor de biologie moleculară utilizate în analiza microbiologică (extracție și purificare acizi nucleici, tehnica PCR, secvențierea acizilor nucleici).
 

 
Comunicate de presa Arhiva

Precizări privind distribuția flacoanelor de vaccin împotriva COVID-19

În legătură cu informațiile apărute în spațiul public referitoare la folosirea ca ambalaj de transport pentru flacoanele de vaccin anti-Covid 19 a unor cutii inscripționate Pizza, facem următoarele precizări:

Eveniment de prezentare a Centrului național de stocare a vaccinului COVID-19, la Institutul „Cantacuzino”

Vineri, 18 decembrie, de la ora 13.00, la sediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” va fi organizat un eveniment de prezentare a Centrului național de stocare a vaccinului COVID-19. De asemenea, specialiști în domeniu vor susține declarații de presă.

Informație de presă

Referitor la punerea pe piață a produsului imunomodulator OROSTIM HV prin punctul de vânzare al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, din Splaiul Independenței nr. 103, facem următoarele precizări: Produsul OROSTIM-HV a reprezentat un proiect de cercetare desfășurat de Institutul „Cantacuzino” pe parcursul acestui an, la finalul căruia Institutul a demarat procesul de microproducție, cu capacitățile experimentale proprii.
Top