Laborator infecții respiratorii virale
 
        
  Misiune
          Scopul principal al Laboratorului Infecții Respiratorii Virale îl reprezintă diagnosticul molecular și/ sau serologic al infecțiilor respiratorii produse de virusuri gripale, rujeolei, rubeolei, parotiditei epidemice, varicelei și de virusuri non-gripale: virus respirator sincițial, metapneumovirus, paragripale (1, 2, 3, 4), coronavirusuri (inclusiv MERS-CoV), bocavirusuri, adenovirusuri, rhinovirusuri, enterovirusuri (inclusiv EV-D68).
          În cadrul Laboratorului Infecții Respiratorii Virale, funcționează două centre naționale de referință (Centrul Național de Referință pentru Gripă și Laboratorul Național de Referință pentru Rujeolă/ Rubeolă), recunoscute de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu rol important în supravegherea prin metode de laborator a virusurilor respiratorii în România și integrarea datelor obținute în baze de date internaționale, pentru analizele comparative, în context european și/ sau mondial.
 
         
Domenii de competență
          - diagnosticul de laborator al virusurilor respiratorii: diagnostic molecular, serologic, izolarea din culturi celulare, caracterizare antigenică și genetică, identificarea rezistenței la antivirale;
          - cercetarea permanentă, în scop de optimizare/ validare a metodelor de laborator;
          - obținerea antigenelor de referință pe ouă embrionate;
          - pregătirea profesională a studenților, rezidenților, a personalului medical implicat în rețelele de supraveghere gripă, rujeolă/ rubeolă, alte virusuri respiratorii.
 
         
Atribuții
1. Supravegherea, prevenirea și controlul agenților infecțiosi implicați în producerea bolilor transmisibile:
          - identificarea virusurilor respiratorii ce se pot răspândi epidemic, precum virusurile gripale, al rujeolei, rubeolei, parotiditei epidemice, varicelei și virusuri non-gripale: virus respirator sincițial, metapneumovirus, paragripale (1, 2, 3, 4), coronavirusuri (inclusivMERS-CoV), bocavirusuri, adenovirusuri, rhinovirusuri, enterovirusuri (inclusiv EV-D68);
          - izolarea din culturi celulare a virusurilor respiratorii;
          - caracterizarea antigenică a virusurilor respiratorii;
          - caracterizarea genetică a virusurilor respiratorii;
          - identificarea sensibilității la antivirale a virusurilor gripale;
          - asigurarea suportului tehnic și științific pentru membrii altor laboratoare din țară și străinătate în vederea optimizării unor teste moleculare și sprijin în realizarea lor, precum și în rezolvarea unor probleme ce pot apărea la implementarea testelor în activitatea curentă;
 
2. Răspuns în caz de alertă epidemiologică:
          - identificarea anticorpilor specifici virusurilor respiratorii pentru confirmarea cazurilor în vederea instituirii anchetei epidemiologice, cu scopul limitării epidemiei;
          - realizează teste de tipizare moleculară pentru identificarea tipului și subtipului (respectiv stabilirea liniei genetice) virusurilor gripale.
 
3. Cercetare aplicată (studii de epidemiologie moleculară și seroprevalență):
          - dezvoltă studii pilot pentru optimizarea metodelor de identificare și tipizare moleculară a patogenilor umani virali, utilizate la nivel de laborator de referință;
          - dezvoltă studii privind virulența, rezistența la antivirale și gradul de înrudire genetică al patogenilor umani autohtoni, cu relevanță pentru domeniul sănătății publice.
          - monitorizează eficacitatea vaccinurilor gripale în populație.
 
4. Activitate de învățământ ce presupune instruirea practică a medicilor rezidenți, specialiștilor ce lucrează în laboratoare clinice din țară și străinătate pentru deprinderea tehnicilor de biologie moleculară utilizate pentru identificarea și izolarea virusurilor respiratorii (extracție și purificare acizi nucleici, tehnica PCR, secvențierea acizilor nucleici, izolare din culturi celulare).
 
 
 

 
Comunicate de presa Arhiva

Sesiune științifică

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” organizează, în perioada 25-27 noiembrie a.c, sesiunea științifică anuală ce se va desfășura în mediu online sub forma unui simpozion omagial cu titlul Institutul „Cantacuzino”, 100 de ani în slujba sănătății.

Emisiune filatelică – „100 de ani, Institutul Cantacuzino”

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” și Romfilatelia au colaborat pentru realizarea emisiunii de mărci poștale - „100 de ani, Institutul Cantacuzino”, activitate ce se înscrie în seria de acțiuni dedicate Anului Centenar al Institutului „Cantacuzino”.

Institutul Cantacuzino-100 de ani de la înființare

La 1 aprilie, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a sărbătorit 100 de ani de la înființare. Manifestările organizate au marcat debutul seriei de activități denumite generic Anul Centenarului Institutului „Cantacuzino”. Am fost onorați de Excelența Sa domnul Klaus-Werner Iohannis, președintele României, domnul Florin-Vasile Cîțu, prim-ministrul României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul apărării naționale, miniștri, reprezentanți ai administrației publice centrale și personalități din domeniul științific și medical.
Top