AUTOVACCINUL


Autovaccinul bacterian este o suspensie mono- sau polibacteriană în soluție salină 0,85%, inactivată termic, preparată din tulpini izolate de la pacientul căruia i se administrează în scop terapeutic.

Autovaccinul se prepară numai pe baza unei recomandări scrise de la medicul care a examinat pacientul.
 

 Condiții pentru izolarea microbului:

 •  pacientul să nu fie sub tratament cu antibiotice (local sau general);

 • pacientul să nu aplice pe zonele cutanate afectate creme, loțiuni, pudre ce pot inhiba dezvoltarea bacteriană.

Aspect

După agitare, fiolele conțin o suspensie opalescentă, omogenă, fără grunji, flocoane sau particule străine. În repaus, se formează un depozit uniform cu lichidul supernatant, limpede, incolor.
 


Indicații

Autovaccinul se administrează, de regulă, în infecții cronice, recidivante, numai pacientului pentru care a fost preparat: infecții urinare recidivante, infecții respiratorii, infecții cutanate, acnee, furunculoză, abcese, orjelet, hidrosadenită, ulcere cutanate infectate, osteomielită.
 

Cale de administrare

Autovaccinul de administrează în injecții subcutanate sau buvabil.
 

Mod de administrare

Dacă medicul care a recomandat autovaccinul nu dispune altfel, administrarea acestuia se va face în injecții subcutanate, la 2-3 zile interval, conform schemei din prospect. Fiolele cu autovaccin se agită bine înainte de întrebuințare.
 

Precauții

Administrarea autovaccinului se face sub supravegherea medicului care a prescris acest tratament. Dacă reacțiile locale sau generale sunt exagerate, se va mări intervalul dintre injecții, până la dispariția reacțiilor, dar nu mai mult de 6 zile. De regulă, injecția următoare se face la 24 de ore după remiterea reacțiilor la inocularea precedentă. Pe durata administrării autovaccinului, se vor evita: eforturile fizice excesive, tratamente asociate cu izotopi radioactivi, citostatice și medicamente imunodepresante (cortizonice, antiinflamatoare majore etc.) sau alte vaccinuri.Ambalare

Cutie cu 20 fiole a 1 ml., pentru autovaccinul injectabil.

Cutie cu 30 fiole a 5 ml., pentru autovaccinul buvabil.
 

Condiții de păstrare

Autovaccinul se păstrează la temperatura de 2-8 0C (la frigider).
 

Termen de valabilitate

Șase luni de la data fabricației.

 

Contraindicații

Insuficiențe hepatice, renale, cardiace decompensate, boli febrile intercurente, tuberculoză activă, alergie la fenol, boli autoimune. Autovaccinul nu se administrează în următoarele condiții fiziologice: primii doi ani de viață, sarcină, în prima zi a ciclului menstrual.

 

Reacții locale și generale

Este posibil ca la una dintre inoculări să apară următoarele reacții locale (roșeață, durere, tumefacție) sau reacții generale (febră, stare generală proastă, care durează 24-48 ore). Pentru reacții locale exagerate, se recomandă aplicarea unei comprese reci.
 

Recomandare

A se citi prospectul din cutie.
 

Lista minimală de analize recomandate pentru verificarea stării funcționale hepatice și renale în vederea administrării unui autovaccin:

 • Transaminaze: ALT (TGP), AST (TGO)

 • Proteine totale

 • Electroforeza proteinelor serice

 • Glicemie

 • Creatinină

 • GamaGlutamil transferază (GGT) – pentru hepatita toxică, alcoolică

 • AgHBs și Ac HCV – pentru hepatite infecțioase

 • Pentru suspiciune de boli autoimune ( exemple: lupus eritematos sistemic, poliartrită reumatoidă, hepatită autoimună, vasculite, sindroame demielinizante, tiroidită autoimună, sindrom Sjogren, etc.)

Se recomandă determinarea markerilor specifici fiecărei boli, conform indicațiilor medicului.
 

Atenție!

Preparea autovaccinului durează 30 de zile.
 

Preț

Pentru recoltare și identificare:

 • secreție purulentă: 65 lei

 • urocultură: 35 lei

Pentru prepararea autovaccinului:

 • injectabil: 260 lei

 • buvabil: 300 lei


Comunicate de presa Arhiva

Agenda strategică comună la nivel global pentru controlul rezistenței la antibiotice, tema principală a atelierului internațional de la București

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” organizează vineri, 6 decembrie, de la ora 9.00, la Sala de conferințe a Hotelului Capitol din București, atelierul internațional cu tema „Rolul unei agende strategice comune de cercetare și inovare la nivel global pentru controlul rezistenței la antibiotice”.

Comunicări științifice la Institutul Cantacuzino

Simpozionul anual de comunicări știintifice al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ,,Cantacuzino” s-a desfășurat luni, 25 noiembrie 2019, în amfiteatrul instituției, la aniversarea a 156 de ani de la nașterea Profesorului Ion Cantacuzino. Cercetători din cadrul Institutului au prezentat 29 de lucrări științifice structurate în trei secțiuni, pe domenii de activitate.

Interviul acordat de secretarul de stat Mihai Dan Chirică la Radio România Actualități

Cu veşti bune începem această oră: Institutul Naţional Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, a demarat procesul de pregătire profesională a personalului de specialitate în perspectiva producerii vaccinului gripal. Echipa va fi coordonată de specialiștii institutului.
Top