Teste de determinare a prezenței bacteriei Legionella

în probe de apă

 

Laboratorul Infecții Transmise prin Vectori din cadrul I.N.C.D.M.M. ”Cantacuzino” oferă beneficiarilor publici și privați servicii de testare a apei pentru determinarea prezenței bacteriei Legionella.

Printre clienții acestui serviciu se află companii private din industria alimentară și farmaceutică, unități sanitare, de învățământ și de cazare (hoteluri, pensiuni), restaurante, centre SPA etc.
 

De ce este importantă analiza apei pentru determinarea prezenței bacteriei Legionella?

Bacteriile din genul Legionella produc o boală infecțioasă numită legioneloză (sau ”boala legionarilor”), ce se manifestă clinic sub două forme: o formă mai gravă, ce evoluează ca o pneumonie, și una mai ușoară, pseudogripală - febra Pontiac.

Legioneloza este destul de răspândită în lume și reprezintă între 2% și 15% din totalul pneumoniilor comunitare ce necesită spitalizare, Legionella pneumophila fiind agentul cauzal cel mai frecvent întâlnit, deși sunt cunoscute peste 60 de specii ale bacteriei și o multitudine de serogrupuri.


Legioneloza este o boală mortală!

Rata mortalității este variabilă (5-80%) și depinde de anumiți factori de risc:

- vârsta (sub 1 an și peste 55-60 ani);

- afecțiuni preexistente predispozante, cum sunt bolile cronice pulmonare, imunodeficiența, neoplasmele, diabetul zaharat);

- îmbolnăvire intraspitalicească (nosocomială);

- întârziere în inițierea tratamentului.

 

Bacteria Legionella se transmite prin aerosoli sau prin aspirarea de apă contaminată.

Transmiterea la om se face pe calea aerului, prin aerosoli sau aspirarea de apă contaminată cu Legionella, sau direct, prin contactul unor plăgi deschise cu medii contaminate.

Sursele de îmbolnăvire pot fi următoarele:

- sistemele de distribuție a apei potabile (dușuri, robinete etc);

- piscine, jacuzzi;

- turnurile de răcire;

- umidificatoarele;

- condensatoarele prin evaporare;

- fântânile arteziene;

- vitrinele frigorifice cu sistem de umidificare și alte dispozitive cu pulverizare fină.

Cele mai multe infectări apar în urma contactului cu apa caldă contaminată, dar a fost demonstrată și contaminarea apei reci, nefiind însă dovedită transmiterea bolii la nivel interuman.

În ultimii ani, cele mai multe cazuri de legioneloză s-au înregistrat în Franța, Spania, Germania, Italia.

 

Orice îmbolnăvire cu Legionella este raportată la nivel european.

La nivel european, supravegherea legionelozei se realizează de către rețeaua European Legionnaire’s Disease Surveillance Network (ELDSNet) și este coordonată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), rețea din care face parte și Laboratorul Infecții Transmise prin Vectori din cadrul I.N.C.D.M.M. ”Cantacuzino”.


În țara noastră, există condiții naturale favorizante pentru dezvoltarea bacteriei Legionella. În consecință, în anul 2009, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, a inițiat un program național de supraveghere a pneumoniilor cu Legionella (Metodologia de Supraveghere a Pneumoniei cu Legionella:
https://cnscbt.ro/index.php/metodologii/pneumonii-cu-legionella).


Laboratorul Infecții Transmise prin Vectori din cadrul I.N.C.D.M.M. ”Cantacuzino” a derulat și activități de cercetare-dezvoltare prin care a implementat teste de biologie moleculară pentru studiul profilului genetic al legionelelor, participând la evaluările externe de calitate, organizate de rețeaua europeană de profil (ELDSNet).

De ce este importantă pentru instituțiile publice și private analiza apei pentru determinarea bacteriei Legionella?

Conducătorii/ administratorii instituțiilor publice/ private trebuie să cunoască riscul contractării ”bolii legionarilor” și să ia măsurile necesare pentru a-l reduce cât mai mult posibil.

Pentru informații suplimentare, persoană de contact: Dr. Daniela Bădescu, Șef Laborator Infecții Transmise prin Vectori, telefon 021-306.93.30

Comunicate de presa Arhiva

Comunicări științifice la Institutul Cantacuzino

Simpozionul anual de comunicări știintifice al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ,,Cantacuzino” s-a desfășurat luni, 25 noiembrie 2019, în amfiteatrul instituției, la aniversarea a 156 de ani de la nașterea Profesorului Ion Cantacuzino. Cercetători din cadrul Institutului au prezentat 29 de lucrări științifice structurate în trei secțiuni, pe domenii de activitate.

Interviul acordat de secretarul de stat Mihai Dan Chirică la Radio România Actualități

Cu veşti bune începem această oră: Institutul Naţional Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, a demarat procesul de pregătire profesională a personalului de specialitate în perspectiva producerii vaccinului gripal. Echipa va fi coordonată de specialiștii institutului.

Institutul Cantacuzino a început pregătirea operatorilor pentru producția de vaccin gripal

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino", aflat în subordinea Ministerului Apărării Naționale, a demarat procesul de pregătire profesională a personalului de specialitate în perspectiva producerii vaccinului gripal.
Top