Teste de determinare a prezenței bacteriei Legionella

în probe de apă

 

Laboratorul Infecții Transmise prin Vectori din cadrul I.N.C.D.M.M. ”Cantacuzino” oferă beneficiarilor publici și privați servicii de testare a apei pentru determinarea prezenței bacteriei Legionella.

Printre clienții acestui serviciu se află companii private din industria alimentară și farmaceutică, unități sanitare, de învățământ și de cazare (hoteluri, pensiuni), restaurante, centre SPA etc.
 

De ce este importantă analiza apei pentru determinarea prezenței bacteriei Legionella?

Bacteriile din genul Legionella produc o boală infecţioasă numită legioneloză (sau ”boala legionarilor”), ce se manifestă clinic sub două forme: o formă mai gravă, ce evoluează ca o pneumonie, şi una mai uşoară, pseudogripală - febra Pontiac.

Legioneloza este destul de răspândită în lume și reprezintă între 2% şi 15% din totalul pneumoniilor comunitare ce necesită spitalizare, Legionella pneumophila fiind agentul cauzal cel mai frecvent întâlnit, deşi sunt cunoscute peste 60 de specii ale bacteriei și o multitudine de serogrupuri.


Legioneloza este o boală mortală!

Rata mortalităţii este variabilă (5-80%) şi depinde de anumiţi factori de risc:

- vârsta (sub 1 an şi peste 55-60 ani);

- afecțiuni preexistente predispozante, cum sunt bolile cronice pulmonare, imunodeficienţa, neoplasmele, diabetul zaharat);

- îmbolnăvire intraspitalicească (nosocomială);

- întârziere în inițierea tratamentului.

 

Bacteria Legionella se transmite prin aerosoli sau prin aspirarea de apă contaminată.

Transmiterea la om se face pe calea aerului, prin aerosoli sau aspirarea de apă contaminată cu Legionella, sau direct, prin contactul unor plăgi deschise cu medii contaminate.

Sursele de îmbolnăvire pot fi următoarele:

- sistemele de distribuție a apei potabile (duşuri, robinete etc);

- piscine, jacuzzi;

- turnurile de răcire;

- umidificatoarele;

- condensatoarele prin evaporare;

- fântânile arteziene;

- vitrinele frigorifice cu sistem de umidificare și alte dispozitive cu pulverizare fină.

Cele mai multe infectări apar în urma contactului cu apa caldă contaminată, dar a fost demonstrată şi contaminarea apei reci, nefiind însă dovedită transmiterea bolii la nivel interuman.

În ultimii ani, cele mai multe cazuri de legioneloză s-au înregistrat în Franța, Spania, Germania, Italia.

 

Orice îmbolnăvire cu Legionella este raportată la nivel european.

La nivel european, supravegherea legionelozei se realizează de către reţeaua European Legionnaire’s Disease Surveillance Network (ELDSNet) și este coordonată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), reţea din care face parte şi Laboratorul Infecții Transmise prin Vectori din cadrul I.N.C.D.M.M. ”Cantacuzino”.


În ţara noastră, există condiţii naturale favorizante pentru dezvoltarea bacteriei Legionella. În consecinţă, în anul 2009, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, a iniţiat un program național de supraveghere a pneumoniilor cu Legionella (Metodologia de Supraveghere a Pneumoniei cu Legionella:
https://cnscbt.ro/index.php/metodologii/pneumonii-cu-legionella).


Laboratorul Infecții Transmise prin Vectori din cadrul I.N.C.D.M.M. ”Cantacuzino” a derulat şi activităţi de cercetare-dezvoltare prin care a implementat teste de biologie moleculară pentru studiul profilului genetic al legionelelor, participând la evaluările externe de calitate, organizate de reţeaua europeană de profil (ELDSNet).

De ce este importantă pentru instituțiile publice și private analiza apei pentru determinarea bacteriei Legionella?

Conducătorii/ administratorii instituțiilor publice/ private trebuie să cunoască riscul contractării ”bolii legionarilor” și să ia măsurile necesare pentru a-l reduce cât mai mult posibil.

Pentru informații suplimentare, persoană de contact: Dr. Daniela Bădescu, Șef Laborator Infecții Transmise prin Vectori, telefon 021-306.93.30

Comunicate de presa Arhiva

Conferințe dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” organizează, în zilele de 20 și 21 noiembrie, la Palatul Cercului Militar Național din București, o serie de activități dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri.

Comemorarea profesorului doctor Victor Babeş, la 92 de ani de la trecerea la cele veșnice

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, va lua parte vineri, 19 octombrie, începând cu ora 10.00, la ceremonia militară de comemorare a savantului Victor Babeş, care va avea loc la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, la împlinirea a 92 de ani de la trecerea la cele veșnice.

Conferință de presă la sediul Institutului Cantacuzino

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, va susține marți, 9 octombrie, de la ora 11.30, o conferință de presă la sediul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Medico - Militară „Cantacuzino”.
Top